Az ORB/ORC legjobbjai a Széchenyi téren megrendezett célceremóniánál (Fotó: mecsekrallye.com)
Címlap Sport Ranga Péter: ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rengeteg nézőnek jelentett kellemes programot, kiváló kikapcsolódási lehetőséget az 56. Mecsek Rallye, amelynek mezőnye az utóbbi napokban uralta Pécset és a város környékét. Az ORB-ben Ranga Péter és Czakó Janek az abszolút negyedik helyen végzett a harapós (ám már nem a legújabb) Skoda Fabia R5-tel.

Volt minden az 56. Mecsek Rallye-n, ami egy ilyen versenyhez hozzátartozik. Pénteken abszolút nem irigyeltük az autóban ülőket, hiszen kint a szabadban rövidnadrágban is elviselhetetlen volt a hőség – belegondolni is rossz, milyen lehetett a volán mögött nyakig beöltözve, bukósisakban… Nem csoda, hogy többször láttunk olyan versenyautót a városban közlekedni, amelynek menet közben nyitva tartotta a pilóta az ajtaját, hogy némi levegőhöz jussanak.

Péntek este pedig, amikor jöhetett volna végre valami hűs fuvallat, a készülő vihar miatt félbeszakították a versenyt. Talán jobb is így, elvégre show ide vagy oda, a versenyzők biztonsága, egészsége a legfontosabb!

A szombati gyorsaságik után aztán jöhetett Pécs szívében, a Széchenyi téren a megszokott célceremónia, ami megint hatalmas sikert aratott! Több ezren élvezték, ahogy a mezőny autói felgurulnak a dobogóra, a főszereplők, a pilóták és navigátoraik integetnek egyet, fotózkodnak, hogy aztán átadják a helyüket a soron következőknek.

Természetesen az 56. Mecsek Rallye legjobbjai között akadtak pécsi/baranyai párosok is – nem véletlen, elvégre ez hazai pálya számukra. A Ranga Péter–Czakó Janek páros az abszolút negyedik helyet szerezte meg az ORB-ben a Skoda Fabia R5-tel, ezzel ők lettek a legjobbak a „helyiek” közül, így kiérdemelték a Ranga László Emlékdíjat.

– Nagyon jó érzés volt átvenni! Ezúton is köszönjük Jelen Istvánnak, aki sajnos már nincs közöttünk, hogy az ő ötlete alapján annak idején megszületett ez a díj! – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Ranga Péter, akit épp az édesanyjánál elfogyasztott vasárnapi ebédet követően értünk utol, amely során testvérével, Lászlóval, valamint Czakó Janekkel kiértékelték a versenyt. Arra kértük, árulja el az olvasóknak is, hogy mire jutottak: – Szombaton délután még felemás érzéseim voltak, de most már reálisan nézem a dolgokat, és úgy érzem, ez volt a helyünk. Aszfalton már régen mentem R5-ös Skodával, ráadásul új fejlesztésű Pirelli versenyabroncsokat tettünk fel pénteken, ami viszont más vezetési stílust igényel: folyamatosan estünk le a kanyarok csúcspontjairól, rosszak voltak a kigyorsításaink. Össze is szedtünk 12-13 másodperc hátrányt, ami nem sok. Szombaton aztán rizikós volt a gumiválasztásunk, abban bíztunk, hogy fel fog száradni az út, ezért kemény slick gumikat tettünk fel. Rossz döntés volt, mert nem száradt fel a pálya. Volt néhány meleg pillanat, egyes szituációkban olyan volt, mintha jégen mentünk volna, kihúzták alólunk a szőnyeget. Aztán az utolsó előtti gyorson eltört a féltengelyünk, ezután nem lehetett más a terv, mint az, hogy valahogy bevergődjünk a célba, amit sikerült is elérnünk. Szeretném hozzátenni, brutálisan jó az élmezőny, mindenki nagyon sokat vállal, úgyhogy nagyon meg kell feszülni a jobb helyezésekért!

Eredmények

ORB/ORC: 1. Vincze Ferenc, Percze Nándor – Skoda Fabia R5, 2. Turán Frigyes, Farnadi Ágnes – Volkswagen Polo R5, 3. Klausz Kristóf, Papp Tamás – Skoda Fabia Rally2 EVO, 4. Ranga Péter, Czakó Janek – Skoda Fabia R5, 5. Osváth Péter, Adorján Szabolcs – Skoda Fabia R5.

ORB2: 1. Czékmány Norbert, Takács Gábor – Peugeot 208 R2, 2. Geiger Máté, Csanády Sándor – Lada 2101, 3. Molnár Zoltán, Bakos István – Citroen C2, 4. Ruszó Krisztián, Geró Gábor – Lada VFTS, 5. Lakatos Tamás, Marics Krisztina – Peugeot 208.

Historic: 1. ifj. Érdi Tibor, Kerék István – Ford Sierra Cosworth 4×4, 2. Lucky, Fabrizia Pons – Lancia Delta HF Integrale 16V, 3. Karl Wagner, Gerda Zauner – Porsche 911 SC.

Egy felbecsülhetetlen értékű kupa: Ranga Péter az édesapjáról, Ranga Lászlóról elnevezett emlékdíjjal
Ütős páros: Czakó Janek és Ranga Péter a Skoda Fabia R5-ben
Nagyon jól ment a baranyai duó, a Molnár Zoltán–Bakos István páros is a Citroen C2-vel – az abszolút harmadik helyen végeztek az ORB2-ben