Címlap Sport Régen volt má...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A felnőtteknél is megállta volna a helyét a tegnap délutáni junior leány országos döntő, amelyet végül a Nemzeti Kosárlabda Akadémia csapata nyert meg a soproni Darazsak Sportakadémia ellen. Nem mostanában történt ilyesmi, még Fűzy Ákos idejében lettek bajnokok a pécsi lányok…

A tegnap délutáni döntő egészen fantasztikus mérkőzést hozott. Az utolsó pillanatig, sőt, ha fogalmazhatunk így, még azon túl sem lehetett tudni, hogy ki lesz a végső győztes, ugyanis a kiélezett csata utolsó másodpercében, 54-54-es állásnál a pécsiek centere, Josepovits Kinga (akit nem mellesleg óriási tehetségnek tartanak) közvetlen közelről dobott egy duplát. Nagy kérdés volt, hogy még időben, vagy már időn túl. A játékvezetőknek iszonyú nehéz dolguk volt, percekig nézték a videófelvételt, a végén pedig arra jutottak, hogy érvényes a kosár, így az NKA Pécs lett a bajnok!

Bár nem felnőttekről beszélünk, de nem kis dolog ez! Elég, ha csak arra gondolunk, hogy ilyesmit például még Fűzy Ákos (másodedző: Szentendrei Áron) idejében produkáltak tehetséges pécsi lányok: 1998-ban még OIK-nak hívták a sorozatot, amit megnyert a pécsi csapat többek között Hofmann Petrával, Hartung Anitával, Szakács Ildikóval, Burgmann Bernadettel, Antolovics Adéllal a soraiban. Néhány évvel később a többek között Fegyverneky Zsófia, Czukor Tünde, Tamás Rita, Réder Anita, Pénzes Kitti, Márki Eszter nevével fémjelzett pécsi hölgykoszorú is csúcsra ért ebben a korosztályban Fűzy Ákos és Jágity Csaba irányításával. Aztán jött egy újabb aranykor Zseljko Djokiccsal (2007, 2008, 2009 – többek között Sarok Nikolett, Raksányi Krisztina, Krivacevic Tijana, Sara Krnjics), majd Debreceni Eszterrel (2012 – többek között Szamosi Amadea, Csutorás Fanni, Sánta Petra, Szücs Réka, Raus Vivien) is bajnokok lett ez a korosztály.

A Pécsett, az NKA Arénában megrendezett tornán a házigazdák csapatában Rátkai Eszter volt az egyik vezéregyéniség, a döntőben (is) kiválóan irányított, ő dobta a legtöbb pontot (21/9), és bekerült az All Star-ötösbe is.

– Az érzés, hogy ez megtörtént, még mindig felfoghatatlan, a lefújást követően szerintem mindenki, ahogy én is sokkos állapotban voltunk, hogy ezt tényleg megcsináltuk, és mínusz tizenöt pontról fordítottunk! – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Rátkai Eszter, aki fiatal kora ellenére már az NKA Universitas Pécs felnőttcsapatában is rendszeresen játszik. – Nagy szívvel, egymásért játszottunk, fel akartuk robbantani a csarnokot. A vezetőedzőnk, Alper Koc az első meccstől a döntő utolsó percéig bízott minden játékosában, ez óriási lendületet adott mindenkinek: igazi csapatot alkottunk, függetlenül attól, hogy valaki csak egy-két vagy harminc-harmincöt percet van a pályán. Hatalmas dolog mindenki számára ez a siker, hiszen mi vagyunk az első női csapat az akadémián, amelyik bajnoki aranyat nyert! Történelmet akartunk írni, és sikerült is megcsinálnunk. Büszkék vagyunk arra, hogy azt mondhatjuk, akadémisták vagyunk, ilyen környezetben és adottságok mellett csak az aranyra kellett fókuszálnunk, a lehetőségek adottak voltak, és mi éltünk vele!

A pécsi lányokat egy török vezetőedző, Alper Koc vitte el a csúcsig, aki annak idején a Fenerbahce női csapatánál Rátgéber László másodedzője volt.

Alper Koc: – Az egész szezonban kemény munkát végeztünk, úgy gondolom, a lányok megérdemelték a bajnoki címet. Gratulálunk a Sopronnak, ők is kiváló munkát végeztek az idény során.

Darazsak Sportakadémia/A–NKA Pécs/A 54-56 (15-12, 21-12, 9-15, 9-17)

Darazsak Sportakadémia/A: Kókai 8/6, Toman D. 11, Janzsó 11, Toman R. 5/3, Völgyi 5/3. Csere: Gergő J. 2, Csaplár-Nagy 2, Salamon, Szikszai 2, Sinka-Pálinkás 8/6. Vezetőedző: Hollós Dániel. NKA Pécs/A: Rátkai 21/9, Gréts 4, Hőgye 6/3, Szakolczi 5, Josepovits 20. Csere: Bojtár, Csirke, Bercsi. Vezetőedző: Alper Koc.

Az All Star ötös: Josepovits Kinga (NKA Pécs/A), Toman Dóra (Darazsak Sportakadémia/A), Poczkodi Zsófia (DVTK Akadémia/A), Gábor Lili (BEAC Újbuda KA/A), Rátkai Eszter (NKA Pécs/A).

A döntő MVP-je: Josepovits Kinga.

Az öröm pillanatairól készült videó is: