A DVTK-tól érkező fiatal válogatott játékos, Kiss Angelika lesz a pécsi csapat egyik új centere
Címlap Sport Sok az új ját...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új magyar játékosokkal és új légiósokkal vág majd neki az előttünk álló idénynek az NKA Universitas PEAC nőikosárlabda-csapata. A hazai sorozatok mellett a lányok ezúttal is megmérettetik magukat a nemzetközi porondon.

Mindenki tisztában volt vele, hogy ez egyszer bekövetkezik: azok a fiatalok, akiket kinevelt a Rátgéber Kosárlabda Akadémia, s akikből A-csoportos és felnőttválogatott-játékos vált, távozni fognak Pécsről. Kiss Virág és Wentzel Nóra esete abszolút érthető, mert bár a pécsi csapat városi támogatás híján is ott volt a legjobbak között a magyar mezőnyben, egész egyszerűen nem tudott olyan gyorsan fejlődni, mint a lányok. Az Európa-bajnokságon negyedik helyen végzett válogatottban kiváló teljesítményt nyújtó centert az Euroliga ezüstérmese, a török Mersin vitte el (mondani sem kell, egy ilyen ajánlattal, lehetőséggel jelenleg nem versenyezhet az NKA Universitas PEAC), Wentzelt pedig a legutóbbi lengyel bronzérmes, a Gorzów csábította magához.

A két húzóember távozása kapcsán a pozitívum: kiválóan dolgozott a pécsi műhely!

Az előző szezon keretéből ráadásul még jónéhányan hiányozni fognak: nem számíthatnak már Simon Zsófiára, aki végleg, vagy csak ideiglenesen abbahagyta, Szücs Réka lezárta a profi karrierjét, Kaszás-Pap Regina befejezte, Ilina Selcovának pedig nem kínáltak szerződést. Miután a légiósok sem maradtak a következő idényre, gyakorlatilag kiürült a „magtár” – teljes vérátömlesztésen esik át a pécsi klub, sok új nevet kell megtanulniuk a szurkolóknak.

Nézzük, kiket láthatnak majd az NKA Arénában! Jött négy új magyar játékos, a fiatal válogatott center, Kiss Angelika a DVTK-tól, a 3-as és 4-es poszton bevethető Mérész Beatrix (legutóbb Olaszországban légióskodott), bedobó posztra Weninger Virág Győrből, valamint a Vasas irányítója, Nadia Smailbegovic. Érkezett három olyan külföldi, akik közül kettőt jól ismernek a pécsi drukkerek, hiszen a center Peyton Williams legutóbb a Győr játékosa volt, Sydney Wallace pedig a Szekszárdot erősítette – egyedül a horvát irányító, Matea Tadic nem játszott még hazánkban (ő az előző idényben a belga Castors Braine együttesében szerepelt).

– Jó hír az is, hogy hosszú távon számíthatunk a Nemzeti Kosárlabda Akadémiáról érkező tehetségekre, a keret tagja Laczkó Sára, Rátkai Eszter és Olawuyi Adenike is – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Kond Árpád, a női kosarasok ügyvezetője. – Velünk kezdi meg majd a felkészülést további három fiatal, Szakolczi Diána, Halmágyi Kitti és Gréts Dalma, mindez azt jelenti, hogy tizenhárom játékosból hat lesz akadémista.

Miután a pécsi gárda zömmel fiatal, ambiciózus, motivált játékosokból áll majd, az elsődleges cél az, hogy mindenki fejlődjön egyénileg, találja meg a számításait (és önmagát), mert ha ez megvalósul, akkor biztos, hogy a csapat is fejlődni fog, lépked előre.

– A játékosaink bizonyítani akarnak, sikeréhesek. Nagyon bízunk benne, hogy kemény munkával, élve a Pécsi Tudományegyetem és a Nemzeti Kosárlabda Akadémia által nyújtott kiváló lehetőségekkel, ott leszünk a meghatározó csapatok között, és sok örömet tudunk szerezni szurkolóinknak – mondta Kond Árpád, hozzátéve, hogy most sem csak a hazai porondon lesz jelen az NKA Universitas PEAC. – Leadtuk a nevezésünket az Európa Kupára, amelynek augusztus 9-én lesz a sorsolása. Az már most biztos, hogy nem kell selejtezőt játszanunk, főtáblások leszünk.

Kíváncsian várjuk az előttünk álló idényt, hajrá, pécsi lányok!