Címlap Sport Strandröpi: m...

Strandröpi: maradjanak bikiniben a lányok? Ha igen, miben játsszanak a férfiak?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közelmúltban megbüntették a norvég női strandröplabda-válogatott tagjait, mert eltértek a hivatalos ruházattól: bikini helyett shortot húztak. Lazítsanak a szabályokon, vagy a hölgyeknél maradjon a bikini?

A norvég strandröpis lányok újítottak, a bikinialsót shortra cserélték, mondván, semmi nem indokolja azt, hogy ezt a sportot az aprócska fürdőruhadarabban játsszák. A Nemzetközi Strandröplabda Egyesület viszont keményen reagált: a csapat 1500, vagyis fejenként 150 eurós pénzbüntetést kapott.

Nem kérdés, kivétel nélkül minden férfi arra szavazna, hogy maradjon csak a bikini. Fogalmazzunk úgy, hogy a sportág élvezeti értéke sokat veszítene a shorttal. Ugyanakkor az is igaz, hogy a pasik sem fecskében játszanak…

– Csak a rangosabb versenyeken szabják meg azt, hogy miben legyünk, a kisebb viadalokon sok lány játszik nadrágban és pólóban – mesélte a Pécs Aktuálnal Magyar Liza, a PTE-PEAC teremröplabda-csapatának játékosa. – Egyébként szerintem ez nem sok játékost zavar, inkább testalkat kérdése, hogy ki mit húz fel szívesen. Az viszont igaz, hogy biztosan lazítanék a szabályokon, mert nem indokolt, hogy kötelező a bikini. Sokan ugyanis tényleg azt nézik, azt jegyzik meg, hogy egy-egy lánynak milyen formás a feneke, nem pedig azt, hogy milyen ügyes!

A strandröpi és a teremröplabda között nagy a különbség, Magyar Liza szerint akár két-három hétre is szükség van ahhoz, hogy egyikből átrázódjon a másikba. Furcsa megszokni, hogy mások a szabályok és csak ketten vannak a pályán.

– Megvan a maga szépsége, nem csoda, hogy azok közül, akik kipróbálták, sokan nem is térnek vissza már a terembe. Iszonyatosan jól átmozgatja az embert, az ugrások, ütések itt is megvannak, miközben a kisebb létszámból fakadóan sokkal többet van játékban az ember.

A strandröplabdát Dél-Kaliforniában és Hawaii-on kezdték el játszani, hamar népszerű lett, és 1996-ban már szerepelt is a nyári olimpiai játékok programjában. Magyarországon is nagyon sokan kedvelik, a pécsi dr. Horváth Balázs például országos bajnok, és volt az Év játékosa is.

Nagyon jó páros volt: dr. Horváth Balázs (jobbra) és Vocskó Máté Fotó: Oszvald György

– Néhány éve, amióta vannak Pesten fedett pályák, vagyis egész évben lehet játszani, akadnak olyan játékosok, akik kimondottan a strandröpire szakosodtak – fogalmazott Gyöngyösi Zoltán, a PTE-PEAC röplabdaszakosztályának vezetőségi tagja, aki maga is volt Somogy megyei strandröplabda bajnok. – Mi egyelőre három csapatot versenyeztetünk komolyabban, lány és fiú U20-ast, valamint egy lány U18-ast. A fiúk tizenharmadik helyen végeztek az országos bajnokságon, a lányok pedig három- és négycsillagos versenyeken igyekeznek elegendő ranglistapontot gyűjteni ahhoz, hogy jövőre ők is ott lehessenek az ob-döntőben.