Óriási volt az öröm pécsi oldalon a mérkőzés után, mindenkinek fülig ért a szája a közös fotón – nem sűrűn sikerül legyőzni a Sopront (Fotó: NKA Universitas PEAC/Rébay Viktor)
Címlap Sport Szenzációs pé...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aki ott volt a Nemzeti Kosárlabda Akadémia csarnokában, sokáig fog még beszélni erről a meccsről! Az alapszakasz utolsó fordulójában a negyedik helyért hajrázó NKA Universitas PEAC óriási, emlékezetes csatában öt ponttal legyőzte az Euroliga-címvédő Sopron Basket együttesét!

A pécsi lányok számára nagyon fontos volt ez a bajnoki, hiszen az alapszakasz utolsó körében dőlt el, hogy ők végeznek-e a negyedik helyen, vagy a Szekszárd előz, és befut eléjük. A képlet egyszerű volt: ha az NKA Universitas PEAC legyőzi hazai pályán a Sopront, előrébb végez, mint a tolnaiak, vereség esetén pedig azért kellett volna szorítani, hogy a Győr nyerjen Szekszárdon.

De milyen vereség?!

Miután a Sopron alapszakaszgyőztesként érkezett Pécsre, s jó néhány játékosát nélkülöznie kellett (Stankovic, Epoupa, Határ, Brooks), érezni lehetett, hogy nem kell csakis a Győrben bízni! Meg kell verni a Sopront, mert van rá esély! A pécsi lányok úgy is kezdtek, ahogy egy ilyen meccsen illik – mentek, mint a távirat. Mondjuk Kiss Virág esetében nem sokáig tartott a száguldás, a válogatott center ugyanis hamar megsérült, és kénytelen volt kiszállni. Mint később kiderült, végleg, úgyhogy összesen csak 2 percet töltött a pályán.

Ehhez képest tényleg hihetetlen, ami a pályán történt!

A többiek ugyanis felvállalták a felelősséget, magukra vették a húzóember kiesése miatt megnövekedett terheket, és nagyon bátran, nem mellesleg kifejezetten jól játszottak. A szurkolók elkerekedett szemekkel lesték, mit művel például az Akadémiáról a felnőtt csapatba került Olawuyi Adenike, aki sorra dobálta a pontokat, közelről és távolról is betalált, nagy kedvvel kosarazott, és láthatóan egyáltalán nem érdekelte, kik vannak a túloldalon. Az első negyedet meg is nyerték a házigazdák, a szurkolók legnagyobb örömére, s bár a második elúszott, a nagyszünetben nem volt rossz a hangulat a csarnokban.

A folytatásban őrizte a különbséget a Sopron, de jó volt látni, hogy ezúttal nagyon bátran játszanak a pécsi légiósok. Calhoun két triplát is bevágott a harmadik negyedben, Gwathmey és Katanic is igyekezett, nem mellesleg Szücs Réka is hozzátette a magáét egy hármassal – az utolsó felvonás előtt így csak hét ponttal, 56-49-re vezettek a vendégek. Hol volt ez az eredmény a Magyar Kupa-döntő negyvenpontos különbségéhez?!

Jöhetett tehát az utolsó negyed, ami maga volt a csoda! Eksztázisban játszott a pécsi csapat, és eksztázisban voltak a szurkolók is – amikor a 36. percben Calhoun hármasával átvette a vezetést az NKA Universitas PEAC (59-58), majd felrobbant a csarnok, libabőrös volt mindenki! És a csoda folytatódott. A hátralévő percekben nem tudott újítani a Sopron, a pécsi lányok azonban fantasztikusan odatették magukat, aminek az lett az eredménye, hogy 66-61-re győztek!

A tények kedvéért: az alapszakasz 22 mérkőzése során a Sopron csak kétszer kapott ki, egyszer Szekszárdon (70-68), most pedig Pécsett!

A pécsi csapat szenzációs győzelme azt jelenti, hogy az NKA Universitas PEAC a negyedik helyen zárta az alapszakaszt, így pályaelőnyről kezdheti a negyeddöntőt, amelyben az ötödik pozícióban zárt Szekszárddal csap össze.

NKA Universitas PEAC–Sopron Basket 66-61 (17-15, 9-20, 23-21, 17-5)
Nőikosárlabda-NB I. A csoport, 22. forduló. Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Vezette: Cziffra Csaba, Fodor Attila, Nyilas István. NKA Universitas PEAC: Katanic 12/3, Laczkó, Calhoun 20/15, Gwathmey 12, Kiss V. Csere: Olawuyi 13/3, Simon Zs. 2, Wentzel 2, Sanchez 2, Szücs R. 3/3, Rátkai, Pap. Vezetőedző: Jovan Gorec. Sopron Basket: Kunek 11/9, Turner 5/3, Sitku, Böröndy 2, Magbegor 16. Csere: Fegyverneky 2, Varga 15, Erdelyiova 7/3, Czukor 3/3. Vezetőedző: Gáspár Dávid.

További eredmények: Atomerőmű KSC Szekszárd–SERCO Uni Győr 75-83, Ludovika Csata–DVTK 45-76, ELTE BEAC–Cegléd 94-65, TFSE-MTK–PINKK Pécsi 424 95-43, Vasas Akadémia–Szigetszentmiklós 60-53.

Az alapszakasz végeredménye: 1. Sopron Basket, 2. SERCO Uni Győr, 3. DVTK-Hun-Therm, 4. NKA Universitas PEAC, 5. Atomerőmű KSC Szekszárd, 6. ELTE BEAC, 7. TFSE-MTK, 8. Vasas Akadémia.

Ebben a pillanatban nem sokan fogadtak volna pécsi győzelemre: a megsérült Kiss Virág megy le a pályáról
Jovan Gorec vezetésével nagyon szép győzelmet arattak a pécsi lányok, ami negyedik helyet ért az alapszakasz végén