Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Történelmi sikert aratott a Rátgéber Kosárlabda Akadémia serdülő fiú csapata azzal, hogy a döntőben egy ponttal legyőzve a grúz válogatottat megnyerte a rangos nemzetközi sorozatot, az EYBL-t. Magyar együttesnek ez még sosem sikerült!

Az akadémisták úgy jutottak el a European Youth Basketball League (EYBL) rigai szuperdöntőjéig, hogy az odavezető úton 12 meccsükből 11-et megnyertek, a Pécsett megrendezett régiós döntőn pedig első helyen végeztek. Nem volt kérdés tehát, hogy ott a helyük a legjobbak között.

Lettországban aztán ott folytatták, ahol abbahagyták: minden ellenfelüket legyűrték! Elsőként a finn Puhut, aztán a lett Bertans, majd az észt Tartut fektették két vállra, az elődöntőben pedig a macedón Vardar Szkopje ellen nyertek. Jöhetett az aranycsata az EYBL-sorozat bajnoki címéért, s bár a grúz válogatott nagyon kemény ellenfélnek bizonyult, 13 ponttal is vezetett, a pécsi akadémisták végül egyetlen ponttal, 61-60-ra győztek!

– Ez egy történelmi siker, nagyon büszkék vagyunk az U14-es fiú csapatunkra! – fogalmazott Zalay Zoltán, az akadémia szakmai igazgatóhelyettese, aki a helyszínen segítette a csapatot. – Jól mutatja a fiúk karakterét, hogy nagy hátrányból, mínusz tizenhárom pontról is vissza tudtak jönni és fordítottak. A győzelmünk értékét emeli, hogy a döntőben a grúz válogatottat múltuk felül. A torna során a respektünk meccsről meccsre emelkedett, mindenki nagyon elismerően nyilatkozott a Rátgéber Akadémia csapatáról!

Az akadémia sportigazgatója, a férfiszakág vezetője, Csák Magdolna szerint ez egy nagyon jó generáció, amelyet hihetetlenül jó adottságokkal rendelkező, ám még nyilván nagyon fiatal játékosok alkotnak!

– Különösen örömteli számunkra, hogy nem csak a toborzási rendszerünknek köszönhetően az ország különböző pontjairól érkezett tehetségek alkotják a keretet, hanem vannak benne ügyes helyi, pécsi gyerekek is! – mondta a sportvezető.

A Rátgéber Akadémia eredményei a rigai szuperdöntőben: PC Puhu–NKA Pécs 38-44, NKA Pécs–Bertans 50-49, Tartu–NKA Pécs 53-74, NKA Pécs–Vardar Szkopje 69-61, NKA Pécs–Grúz válogatott 61-60.

A torna All Star ötösébe beválasztották a pécsi csapat játékosát, Burony Bálintot.