Címlap Sport Szívmelengető...

Szívmelengető pillanat: ott van a Mecseken a Ranga–Büki–Subaru trió

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legendás pécsi pilóta, Ranga László húsz éve hunyt el, nevét a Mecsekszentkút és Remeterét közötti útszakasz őrzi. Az 54. Mecsek Rallye szervezői azonban gondoskodtak arról, hogy ne csak emiatt emlékezzenek a hatszoros magyar bajnokra: a Ranga–Büki–Subaru trió ismét rajthoz áll!

A MOL-matricákkal ellátott Subaru nem sok jót jelentett annak idején az ellenfeleknek. A Ranga László–Büki Ernő páros sorra nyerte a versenyeket, és még biztosan sokat nyert volna, ha a pilótát nem ragadja el a gyógyíthatatlan betegség.

Pont húsz éve, hogy Ranga László nincs közöttünk, s ennek apropóján az 54. Mecsek Rallye egyik szervezője, Markó Tibor egyedi ötlettel állt elő.

– Arra gondoltam, hogy idézzük meg a Ranga–Büki–Subaru triót! Baráti a viszonyom a Ranga családdal, miként Bükivel is, mindenki rögtön igent mondott, én pedig gyorsan szereztem egy Subarut, amit felöltöztettünk MOL-os ruhába. Utoljára, ha jól emlékszem, 1997-ben állt rajthoz a Ranga–Büki kettős a Mecsek Rallye-n! Ezúttal az egyik fia, Ranga Péter lesz a pilóta, mellette pedig Büki Ernő foglal majd helyet. Hangsúlyozom, ez nem egy versenygép, nem is fognak versenyezni, előfutók lesznek.

Ha rali, akkor rendszerint ott vannak a Ranga-testvérek is

– Ez egy szívmelengető pillanat édesanyám és az egész család számára – fogalmazott Ranga Péter. – Nagyon köszönjük Tibornak, hogy előállt ezzel az ötlettel, amelyre Büki Ernő is azonnal igent mondott. Apának nagyon sokan szurkoltak annak idején, itt, a Mecseken és környékén talán még mindig sokan emlékeznek a MOL-os Subarura…

A név kötelez alapon természetesen a Ranga család egyik tagja élesben rója majd a gyorsaságikat: ifj. Ranga László ott lesz a mezőnyben a Peugeot-val. Bár keveset ment még ezzel az autóval, azért bíznak benne, hogy a kategória elejéhez fog tartozni.

És hogy milyen lehet most, ebben a rekkenő hőségben ralizni?

– Én nemrég beültem a Subaruba, amiben nincs klíma, hát olyan volt, mint egy infraszauna! Szerintem jelenleg olyan hatvan fok lehet a versenygépekben – mondta Ranga Péter, akitől megkérdeztük, mennyire megy most az agyalás az indulóknál, hiszen állítólag változni fog az időjárás. – Az biztos, hogy mindenki az utolsó pillanatig ki fog várni a gumiválasztással, a radarképeket vizslatja majd a mezőny. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy milyen gumival megy ki az ember: ha a jelenlegi időjárásra megfelelő keménnyel, akkor az olyan lesz esőben, mintha jégpályán menne, semmi tapadása nem lesz! El kell találni!