A felnőtt férfi csapat a győzelmével nagy örömet szerzett a legkisebbeknek is: Meleg Gergő osztogatja az autogramokat
Címlap Sport Több tanszéke...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 2023/2024-es szezonra az eddiginél is jóval szorosabbra fűzte együttműködését a Nemzeti Kosárlabda Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem, az pedig már most látszik, hogy ennek az összefogásnak van eredménye. A férfi felnőttcsapat, az NKA Universitas Pécs ismét győzött az A csoportban, az U20-asok veretlenül állnak a tabella élén, és a Zöld csoportban is pécsi siker született, emellett a felnőtt nők a hazai bajnokság mellett a nemzetközi porondon is domborítanak.

Nagyon jól szórakoztak a szurkolók szombat este az NKA Arénában, ahol a pécsi csapatnak köszönhetően felejthetetlen élményben részesültek – az utolsó negyedben produkált fergeteges rohanás és játék nem volt mindennapos. Ebben a tíz percben valóban „oktatott” az NKA Universitas Pécs, amely a Paks elleni győzelem után most is megmutatta, hogy van benne spiritusz, hogy a játékosai képesek „meghalni” a pályán a sikerért, és akaratban, mentalitás terén nem lehet legyűrni őket. Érdemes hangsúlyozni: míg a debreceni egyetemi csapat, a DEAC öt légióssal állt fel, mellettük mindössze négy magyar került a pályára (69 perc erejéig), addig a pécsi egyetemi gárdában csak két légiós szerepelt, és nyolc (!) magyar játékos tette hozzá a magáét (133 percben) a sikerhez!

Az élvonalban szereplő pécsiek öt fordulót követően két győzelemnél járnak, ami egy újonctól abszolút nem rossz teljesítmény, főleg úgy, hogy háromszor is idegenben játszottak. Mindez természetesen bizakodásra ad okot a folytatást illetően, ugyanakkor a bennmaradás szempontjából nem jelent semmit. A lebonyolítás értelmében az alapszakasz végén az első nyolc helyezett bekerül a rájátszásba, az utolsó hat pedig a megkapaszkodásért küzd majd: a helyezéseik alapján utóbbiak pontokkal indítják a playoutot (6, 5, 4, 3, 2, 1), ahol mindenki játszik mindenkivel otthon és idegenben, és a tíz mérkőzés után kialakult sorrend alapján dől el, melyik csapat lesz a sereghajtó, és búcsúzik az élvonaltól.

Az már most borítékolható, hogy sokkal nemesebb célokért küzdhet majd az NKA Universitas Pécs U20-as fiúcsapata az A csoportban. A legutóbbi fordulóban a pécsiek hazai pályán legyőzték a debreceni egyetemistákat, ezzel veretlenek maradtak, így most, öt kört követően az egyetlen hibátlan csapatként vezetik a tabellát – mögöttük van az összes, nagy tradíciókkal rendelkező élvonalbeli klub U20-as gárdája! Szintén győzelemmel zárta a legutóbbi fordulót az Akadémia NB I. B Zöld csoportban szereplő új csapata is, amely hazai pályán a Pénzügyőr Sportegyesület együttesét verte, így hat meccset követően az előkelő negyedik helyről várja a folytatást.