Címlap Sport Ultramodern c...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf részvételével ma délelőtt átadták a Dr. Hepp Ferenc Rehabilitációs és Regenerációs Központot, amellyel teljessé vált a Nemzeti Kosárlabda Akadémia infrastruktúrája. Az épület impresszív, a felszereltség pedig top kategóriás!

A pécsiek már hónapok óta „szemezgettek” az épülettel, ismerkedtek vele, és egy ideig találgatták, hogy vajon mi épülhet itt, a korábbi szennyvíztisztító helyén, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia tőszomszédságában. Miután egy ideje felkerült a név a homlokzatra, mindenki számára világossá vált: a Dr. Hepp Ferenc Rehabilitációs és Regenerációs Központ születésének lehettek tanúi az arra sétálók, autózók.

Ma délelőtt pedig át is adták a komplexumot, amely bruttó 1 milliárd 212 millió forintból épült meg, s amelyben összesen 860 négyzetméteren kaptak helyet top kategóriás, közel félmilliárd forint értékben beszerzett rehabilitációs és diagnosztikai eszközök. Ízelítőképpen íme néhány: hiperbárikus kamra; felsőkategóriás 4D kardiológiai ultrahang; sprioergometriai rendszer futópaddal és stressz EKG-val; hidegkompressziós hordozható terápiás rendszer; magas intenzitású több hullámhosszú lézerterápiás eszköz; izokinetikus dinamométer.

A központ átadásán részt vett a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki beszédének elején elárulta, egy kicsit ő is pécsinek számít.

„Bár sosem éltem itt, a szépapám annak idején Pécs város polgármestere volt, itt is van eltemetve. Úgyhogy mindig örömmel jövök ide.”

A honvédelmi miniszter kiemelte, rekordidő alatt jött létre ez a beruházás a magyar kormánynak és a TAO-támogatóknak köszönhetően. „Az akadémiai modell tekintetében a Nemzeti Kosárlabda Akadémia kiváló példa arra, hogyan kell a legmagasabb szakmai és tudományos szintre emelni!”

A Pécsi Tudományegyetem rektora, prof. dr. Miseta Attila elmondta, a sport velejárója sajnos a sérülés is, úgyhogy nem csoda, hogy egy egészségügyi intézmény átadóján vesz részt. Hozzátette, a központ felépítése nagyon szép dolog, eredményes működtetése azonban egy újabb kihívást jelent, amelyben az egyetem továbbra is együttműködő partner lesz!

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, dr. habil. Rátgéber László beszéde elején az épület múltjával indított, s így érzékletesen mutatta be, hogy honnan hová jutott ez a terület, amely korábban Megyeri út 100. szám alatt futott.

– Miniszter úr, ez egy szennyvíztelep volt korábban! – fogalmazott Rátgéber László. – Ez az épület pedig, amelyben most vagyunk, a telep székháza volt, amely 1927-ben épült. Most olyan gépekkel van tele, amelyek a top tudományosságot jelentik, ezért vagyok különösen büszke arra, hogy miből mi lett! Arról nem is beszélve, hogy ami itt történik a Nemzeti Kosárlabda Akadémián, az ár-érték arányban is szenzációs! Ez az akadémia fantasztikusan működik, már csak egyvalami kell ide, élsport, hiszen az Orvostudományi Egyetem sem működik kórház nélkül! – zárta gondolatait Rátgéber László.

A magyar női kosárlabda-válogatott korábbi kiváló, sokat látott, nagy tudást felhalmozott csapatorvosáról, dr. Hepp Ferencről elnevezett központot Szabó János (Mérnök Műhely Stúdió) tervezte, a kivitelező pedig egy pécsi cég, a Nemes Csaba által irányított Kőház Építőipari és Beruházási Zrt. volt.

A teljességhez egy láncszem hiányzott csak a Nemzeti Kosárlabda Akadémián, most ez is a helyére került, hiszen az élsporthoz elengedhetetlenül szükséges a legmagasabb szintű diagnosztika és rehabilitáció. Ahogy Rátgéber László fogalmazott az alapkőletétel során: „Ez a következő lépése annak, hogy itt nagy dolgok történjenek!”

Prof. dr. Miseta Attila, dr. Habil Rátgéber László és Szalay-Bobrovniczky Kristóf az átadást jelképező átvágott szalaggal
A Dr. Hepp Ferenc Rehabilitációs és Regenerációs Központot ultramodern gépparkkal szerelték fel