Címlap Sport Van, ami már ...

Van, ami már Euroliga-szintű – a csapat sincs messze tőle!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sajnos régen volt már, amikor nagyon büszkék lehettünk a pécsi női kosarasokra: a Rátgéber-érában végigverték a lányok nemcsak a hazai mezőnyt, hanem majdnem egész Európát is. Manapság ismét jó érzés a pécsi csapatnak szurkolni, hiszen zsinórban jönnek a győzelmek, a bajnokságban veretlen az NKA Universitas PEAC, az Európa Kupában pedig már két skalpot is begyűjtött.

A PEAC győzött egyedüliként a nemzetközi porondon szereplő nőicsapataink közül – áll a magyar szövetség honlapján. Régebben ez megszokott cím volt, az utóbbi időben azonban elszoktunk attól, hogy pécsi női kosaras sikerektől legyen hangos a honi sportsajtó, hát még a nemzetközi porond kapcsán!

Nagyon úgy tűnik, hogy kezdhetünk ehhez visszaszokni! Az NKA Universitas PEAC számára ugyan nagyon magasan van a léc, de ezek a lányok megugorják. A magyar bajnokságban jó ránézni a tabellára: a pécsiek a harmadik helyen állnak úgy, hogy hat forduló után veretlenek, csakúgy, mint az éllovas Sopron és a második Atomerőmű KSC Szekszárd. Vagyis két Euroliga-szereplő van csak a Csirke Ferenc által irányított csapat előtt. Szoknia kell a szemnek a látványt…

Ráadásul hasonlóan jól fest a tabella a nemzetközi porondon, az Európa Kupában is! Három forduló után a pécsi csapat neve található az élen a D csoportban, pedig nem gyenge kvartett ez: az üldözők között van a török Nesibe Aydin, az izraeli Neve David Ramla és a szintén török Bellona Kayseri. A csoport favoritja állítólag az Aydin – az a csapat, amely csütörtökön 78-66-ra kikapott a Lauberben.

Mondjuk ebben a csarnokban sokan elvéreztek már…

– Nagyon fontos volt, hogy jól kezdtünk, meg kellett mutatni az ellenfélnek, hogy hiába jött hozzánk két győzelemmel, mi is jó csapat vagyunk! – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Csirke Ferenc vezetőedző. – A második negyedben aztán jött a fáradtság, a fásultság, ami várható volt, hiszen a tizenegyedik meccsünknél tartunk, míg a törökök csak a negyediknél járnak. El is fogyott az előnyünk, de szerencsére elég nagy volt, így a félidőben gyakorlatilag egál volt az eredmény. Az, hogy a harmadik negyedet megnyertük, csoda volt, full nem nekünk állt ez a felvonás, a vendégek el is mentek nyolc ponttal, de két-három jó védekezés után dobott kosárral visszajöttünk. A lányokat pedig vitte tovább a szívük.

Csirke Ferenc vezetésével újra sikeres a pécsi nőikosárlabda-csapat

Az a híres pécsi szív, amit annak idején oly sokan irigyeltek!

Az utolsó negyedben az Aydinnak már semmi sansza nem volt a győzelemre, Kiss Virágék szétcincálták a törököket – 78-66 lett a végeredmény. Aztán jöhetett a megérdemelt ünneplés, végre nemcsak szűk családi körben, ahogy az utóbbi években többször is, hanem népes publikum előtt! Jó átérezni, látni, hogy végre ismét van hangulat a pécsi női kosármeccseken!

– Ez nekünk nagyon sokat jelent! Biztos vagyok benne, hogy mínusz nyolc pontnál a lelátóról jövő plusz energia segített nekünk abban, hogy visszakapaszkodjunk a meccsbe! Én itt nőttem fel, tudom, hogy ez mit jelent! Látom a lányokon, nagyon örülnek, hogy szurkolnak nekik. A meccsek után pedig nagyon szívesen osztogatják az autogramokat, állnak oda egy-egy szelfihez,

És hogy minek köszönhető mindez? Hát elsősorban annak, hogy végre ismét ütőképes, jó női csapata van Pécsnek! A remek pécsi, vagy pécsi kötődésű játékosok, mint például a csapatkapitány, Sarok Niki, vagy Kiss Virág, Szücs Réka, Wentzel Nóri mellett olyan légiósok alkotják a keretet, akik húzzák a szekeret, akik hajlandóak gürizni és „meghalni” a pályán.

Mert mi is volt anno jellemző a pécsi lányokra?! Nem volt elveszett labda!

– Fél győzelem, hogy emberileg kitűnő légiósok kerültek a csapatba, ebbe most tényleg nagyon belenyúltunk! Nem mellesleg: kosarazni is tudnak. Annak örülök a legjobban, hogy minden meccsünkön igazi csapatként nyerünk. Nekünk nincs három sztárjátékosunk. Mi azért győzünk, mert ha valakinek gyengébb napja is van, akkor előlép valaki más, és ő nyújt extrát: most például Szücs Réka, korábban Kiss Virág, Wentzel Nóra, Sarok Niki, és így tovább! És mindemellett azt szeretném még kiemelni, hogy ezt a meccsdömpinget, a szerda-szombat ritmust nem bírnánk, ha nem lenne olyan brutálisan jó a „hardver” és a „szoftver” az erőnléti és a fizioterápiás részen, amilyen! Elképesztő, amit a klub és a Rátgéber Kosárlabda Akadémia biztosít ezen a téren, a Lukács Béla, Nikola Obrenovic, Igor Kovacic, Varga Dorottya, Szedlacsek-Balogh Zita és Korosecz Bettina alkotta hatos legalább olyan fontos munkát végez, mint az edzők. Ez egyértelműen Euroliga-szint!

Eszerint már „csak” a csapatnak kell Euroliga-szintűnek lennie. Látva a fejlődést, ez sincs már messze: Pécsnek vissza kell térnie az európai nőikosárlabda legjobbjai közé!

Mosolygós pécsi lányok: Wentzel Nóri (balra) és Sarok Niki