Címlap Sport Van esélyük a...

Van esélyük a továbbjutásra a pécsi kosaras lányoknak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár a legutóbbi mérkőzését elveszítette az NKA Universitas PEAC női kosárlabdacsapata az Európa Kupában, így is jó pozícióból várja a folytatást, s reális esélye van arra, hogy a csoportkör után is folytassa szereplését a nemzetközi porondon. A pécsi lányokra egyébként sok helyen kíváncsiak, a csapatmenedzsert, Éles Pétert például meghívták az izraeli „Petőfi Rádióba”!

Szépen épül, formálódik egy új, sikeres pécsi női kosárlabdacsapat. Az NKA Universitas PEAC nem csak a hazai bajnokságban számít már kemény ellenfélnek mindenki számára, a nemzetközi porondon, az Európa Kupában is letette a névjegyét azzal, hogy az izraeli Ramlát és a török Aydint legyőzte hazai pályán! A D csoportban négy kör után két-két győzelemmel és vereséggel a harmadik helyen állnak Kiss Virágék, s még két meccsük van arra, hogy kivívják a továbbjutást.

– Három győzelemmel tovább lehet jutni a csoportból, ugyanis a konferenciából a csoportelsők és -másodikak mellett a négy legjobb harmadik is kvalifikálja magát a következő körbe – mondta a Pécs Aktuálnak a pécsi csapat csapatmenedzsere, Éles Péter. – Ehhez az ötödik fordulóban hazai pályán meg kell vernünk a török Kayserit.

A legutóbbi, az izraeli Ramla ellen idegenben megvívott ütközettel kapcsolatban a sportvezető úgy fogalmazott, reális esélyük volt a győzelemre, de a házigazdák élvezték a hazai pálya minden előnyét, ráadásul a pécsi lányok el is fáradtak a mérkőzés végére. Nem csoda, az utóbbi időszakban rendre két kemény meccsük volt egy hét alatt, ami sokat kivett belőlük.

– Kár érte, nyerhető meccs volt ez, akárcsak a Kayseri otthonában játszott mérkőzés. De nem kell bánkódnunk, így is jól állunk: WNBA-t megjárt sztárokkal felálló csapatokat győztünk le, ami nagy dolog! És eközben visszük a pécsi női kosárlabda jó hírét a világban: most, amikor a Ramlánál játszottunk, meghívtak az izraeli „Petőfi Rádióba”, a Reshet Betbe, ahol egyenes adásban mesélhettem a pécsi klubról és a magyar kosárlabdázásról! – mesélte Éles Péter.

A Ramla elleni találkozón sajnos kézsérülést szenvedett a pécsiek csapatkapitánya, Sarok Nikolett. Nincs jó hírünk: eltört a kézközépcsontja a kisujja mögött, ami várhatóan hathetes kényszerpihenőt jelent.

Sarok Niki tehát kidőlt egy időre, így nélküle kell majd megoldania a csapatnak a következő feladatokat. A lányok a szezon során már bizonyították, hogy képesek egymásért küzdeni, nagyon tudnak harcolni, s ha nem megy valamelyiküknek, előlép egy csapattárs, és ő nyújt extrát: ahogy tette  például Szücs Réka az Európa Kupában a csoport favoritja, a török Aydin elleni hazai meccsen.

– Amikor a szezon előtt alakult a csapat, már érezni lehetett, hogy erős keretünk lesz. Bár a legutóbbi két meccsünk nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, hiszen előbb kikaptunk Szekszárdon, majd vereséget szenvedtünk idegenben a Ramlától, de előtte sokáig veretlenek voltunk a magyar bajnokságban, szóval bizonyítottuk, hogy sok van bennünk. A cél az volt, hogy a legjobb négy között végezzünk majd, ám az alapján, amit eddig mutattunk, továbbá bízva abban, hogy a folytatásban is fejlődünk, én úgy érzem, ezt akár még tovább lehet gondolni – fogalmazott az NKA Universitas PEAC tősgyökeres pécsi irányítója, Szücs Réka.

A 26 éves játékosnak nincs könnyű dolga, hiszen rendszerint a padról kell beszállnia, nyilván azzal a céllal, hogy a pályára lépésével plusz lendületet, energiát kapjon a csapat. Nem egyszerű megfelelni ennek az elvárásnak, érzi is a terhet, de igyekszik megoldani a feladatot, és mindig próbálja hozzátenni a magáét. Az sokat segít neki és a többieknek is, hogy a hangulat kiváló, megvan a kémia a társak között.

– Nikivel, Kiss Virággal és Wentzel Nórival nyilván régóta ismerjük egymást, mi eleve jóban voltunk. Szerencsére olyan légiósok vannak a csapatnál, akik nagyon könnyen beilleszkedtek, vidámak, közvetlenek, nem mellesleg a motivációjukkal, a munkamoráljukkal sincs semmi probléma, odateszik magukat az edzéseken és a meccseken is! Bárki is van a pályán, igyekszünk támogatni, segíteni!

De egy ideje nem csak a pályáról jön a lányoknak a segítség. A lelátón is egyre többen vannak, a hazai Európa Kupa-meccsek például nagy élményt jelentettek minden kilátogatónak, csodálatos volt a hangulat, már-már a régi szép időket idézte!

– Nagyon jó volt látni, érezni, hallani, hogy végig kiabáltak, szurkoltak nekünk! Én ezen nőttem fel, nyolc-kilenc éves korom óta végig tele volt a csarnok, csodálatos volt a hangulat. Sajnos pont akkor, amikor elkezdtem játszani, eltűntek a szurkolók a lelátóról, már-már ott tartottunk, hogy imádkozni kellett nekik, hogy kijöjjenek a meccseinkre. Most újra ott vannak a lelátón, aminek nagyon örülünk. Hatalmas élmény lenne, ha a folytatásban is sokan segítenének nekünk, s nem csak egy-egy rangadón, hanem végig, az egész szezon során!

Az NKA Universitas PEAC számára most lesz idő egy kis erőgyűjtésre, a válogatott Európa-bajnoki selejtezői miatt ugyanis egy ideig szünetel a bajnokság. Csirke Ferenc együttese legközelebb november 20-án lép pályára, amikor jön a Sopron elleni hazai rangadó, majd négy nappal később a török Kayseri látogat a Lauber Dezső Sportcsarnokba.

Az öröm pillanatai az Aydin felett aratott hazai győzelem után