Kazy Balázs (labdával) kilenc pontot szerzett a Salgótarján elleni bajnokin (Fotó: NKA Pécs)
Címlap Sport Zsinórban a t...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A bajnokságban folytatta kiváló sorozatát az NKA Pécs férfi kosárlabdacsapata, amely hazai pályán két vállra fektette a Salgótarjánt. Az akadémisták zsinórban a tizedik, összességében a tizenhatodik győzelmüket aratták.

Mindenki tisztában volt vele, hogy semmilyen szempontból nem lesz ez egy könnyű mérkőzés az NKA Pécs számára. A szerdai Hepp Kupa-összecsapás ugyanis egyrészt ott volt még a lábakban, és ott volt még a fejekben is – senki sem szereti a vereséget.

Talán emiatt történhetett, hogy kicsit beragadtak a pécsiek a rajton, a vendégek 0-7-tel indítottak. A vezetésük azonban tiszavirágéletű volt: a 7. percben Kovács Péter triplájával utolérték őket a házigazdák (14-14), majd Meleg Gergő duplájával már náluk volt az előny. S ha már Kovács Péter: a tapasztalt játékos csodás teljesítményt nyújtott ezen a mérkőzésen, a vállán vitte a csapatát, igazi vezér volt, nem mellesleg sorra szórta a pontokat, és végül 27-nél állt meg – 5 assziszt és 7 kiharcolt fault mellett.

A folytatásban igazi dobópárbaj alakult ki, a védekezés kevésbé volt hangsúlyos. Sok labdát szerzett az NKA Pécs, gyors támadásokat vezettek a hazaiak, amiket rendre pontokkal fejeztek be, így folyamatosan nőtt a különbség a két csapat között. Jó volt látni, hogy a rutinosabb játékosok mellett a fiatalok is mennyire hajtanak, és mennyire élnek a lehetőséggel: Kollár Bence szórta a pontokat, és Kazy Balázs is bátran elvállalta a dobásokat, amikor kellett.

A nagyszünetben már 15 ponttal, 51-36-ra vezetett a pécsi csapat, érezhető volt, hogy megvan a győzelem. A folytatásban már szorosabb volt a mérkőzés, a hazaiak nem tudtak nagyobb előnyre szert tenni, de ez is éppen elég volt egy magabiztos győzelemhez.

Ivica Mavrenski: – Gratulálok a játékosaimnak a győzelemhez! Tudtuk, hogy nem lesz könnyű mérkőzés, és hogy negyven percen keresztül kell koncentrálnunk, keményen dolgoznunk egy olyan csapat ellen, amely a rájátszásért küzd. Gratulálok a Salgótarjánnak is, és sok sikert kívánok nekik a folytatásra!

NKA Pécs–Salgótarján 95-79 (21-18, 30-18, 25-24, 19-19)

Férfikosárlabda-NB I. B Piros csoport, 17. forduló. Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Vezette: dr. Varga Zoltán, Borgula György, Utasi Balázs. NKA Pécs: Kerpel-Fronius 8, Kovács P. 27/12, Kollár 16/6, Meleg G. 8, Djordjevics 5/3. Csere: Rátvay 2, Benke 9/3, Scherer 8/3, Lados 3, Kazy 9/6, Herger. Vezetőedző: Ivica Mavrenski. Salgótarján: Herendic 10, Dragasevics 26/9, Nshimba 2, Hargitai 13/9, Vas-Teplán 2. Csere: Monye M. 8, Molnár M. 10, Kuttor, Takács 8, Geiger. Vezetőedző: Dániel Péter.

További eredmények: Nagykőrös–Vasas Akadémia 65-58, PVSK-Veolia–Cegléd 93-90, TF-BP–Veszprém 98-87.