Címlap Program 5 varázslatos...

5 varázslatos belföldi desztináció, ha útnak indulnánk!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei évben minden bizonnyal a legtöbb tervünk füstbe megy, de a május 4-i kijárási korlátozások feloldása azért ad némi mozgásteret. A kormányrendelet értelmében vidéken hétfőtől már kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és állatkertek, látogathatók lesznek a közterületek és a parkok, a vendéglátóhelyek kerthelyiségükben, teraszukon fogadhatnak vendégeket.

A megrögzött utazóknak más nem is kellhet, hisz a biztonságos védőtávolság betartásával, és szájmaszk hordása mellett már útnak is indulhatunk. Magyarország telis-tele van mesebeli helyekkel, ám ha a nyaraláson gondolkodunk, hajlamosak vagyunk a horvát tengerpartot, Görögországot vagy éppen Olaszországot előnyben részesíteni. A külföldi kalandozásnak még értelemszerűen nincs itt az ideje, de tökéletes időszak ez a belföldi utazásra. Mutatunk néhány olyan úti célt, melyet az óvintézkedések betartásával, teljes biztonsággal látogathatunk, ha az agyunkra ment a közel két hónap önkéntes karantén!

„Nyald meg a sót” Egerszalókon

Az egerszalóki sódombról biztosan hallottál már, de láttad is? Hasonló képződményhez egészen a Yellowstone Nemzeti Parkig kellene utaznunk, de minek is tennénk?! A látványosság a 410 méter mélyről feltörő, 65-68 Celsius-fokos vizű hőforrásnak köszönhető, mely a domboldalon lecsordogálva 120 négyzetméteres mészkőlerakódást épített ki.

A fehér, csipkés párkányok, kiszögellő mészkőteraszok varázslatos látványt nyújtanak, de itt még nincs vége az egerszalóki látványosságoknak. A vidék felső rétegét borító vulkáni tufakő tökéletes lakhatásra, hiszen könnyen vágható, jól faragható, jó vízzáró és hőszigetelő. Erre a bükk-alji kőfaragók is rájöttek, és barlanglakásokat alakítottak ki falba vájva. A Sáfrány utcai skanzen természetesen ma is látogatható.

Távolság Pécstől ~ 350 km

Repülj a 80-as évekbe Gergelyiugornyán

Pécstől kevés messzibb magyar város létezik, mint Gergelyiugornya, de az biztos, hogy megéri ellátogatni idáig! A külföldiek valósággal rajonganak a ma már Vásárosnaményhoz tartozó községhez, és különleges építészetéhez. A Tisza ölelésében fekvő település partját ugyanis olyan 80-as évekbeli építmények díszítik, melyek az akkoriban éppen elérhető, és rendkívül olcsó alapanyagokból készültek. A folyóparton így izgalmas összképet adnak a konténerlapokból, farostlemezekből, vasúti sínekből és hullámpalából felhúzott nosztalgikus házak. A Tisza és a Szamos összefolyásánál fekvő partszakasz, a tiszai szabadstrand valóságos időkapszula, meleg időben tökéletes választás.  

Távolság Pécstől ~ 500 km

A kazári riolittufa holdbéli látványa

Egész Európában nincs párja a Kazártól nem messze fekvő képződménynek: a riolittufának! A túrázás szerelmeseinek kifejezetten ajánlott idelátogatni. A növényzet nélküli, riolittufával borított, mélyen barázdált felszín olyan, akár a Holdon járnánk.

Mintegy 20 millió éve, a miocén vulkánosság során, került a felszínre. Nagy valószínűséggel a Mátra vulkáni kitöréseinek szórt anyaga, amely vegyes összetételű és különböző szemszerkezetű. A portól a nagyobb rögökig minden méret előfordul. A puha riolittufa felszínt a víz eróziós munkája formálta, benne mély árkokat szabdalt.

A zöldellő fák által körülölelt különleges geológiai képződményen szuper alkalmat nyújt arra, hogy kicsit elrejtőzzünk a nyüzsgő világ elől, és befelé koncentráljunk. A 4,5 kilométeres vadregényes túra könnyedén bejárható akár gyerekkel is!

Távolság Pécstől ~ 320 km

Egy csipet taxasi cowboyromantika Ballószögön

Az alföldi Ballószög tökéletes díszlete lehetne egy cowboyfilm jeleneteinek. A Kiskunsági Nemzeti Park szélén, Kecskemét mellett leterülő vadnyugati település valósággal elrepít Texasba. A homoki pusztában megvalósított Silverado Western Ranchon minden van, aminek egy westerfilmben lennie kell: vadnyugati szalonok, idős sheriff, lasszózás, counrtyzene és indiánok. No meg lovaglás minden mennyiségben. Az 50 hektáros rancson kóstolhatunk finom homoki bort, vagy részt vehetünk a helyi seriff által szervezett extrém lovas túrák egyikén. Ha pedig megfáradtunk a western világában, mártózzunk meg a ballószögi termálfürdőben.

Távolság Pécstől ~ 170 km

Csodáld meg a Balaton legszebb panorámáját

Magyarország legszebb látnivalóiról beszélve bűn lenne nem megemlíteni a varázslatos Káli-medencét. A szebbnél szebb települések közt kevésbé ismert Dörgicse, ahonnan a mesés Vulkán tanösvény is indul. A mindössze két kilométer hosszú tanösvény útvonalát végigjárva még a kialudt vulkán gyomrába is besétálhatunk.

Ne hagyjuk ki az eredeti kilátót sem, melyet 1962-ben építették Dörgicse és Mencshely között félúton. Az építményt 2015-ben felújították, és milyen jól tették, hiszen 399 méterével ez a környék legmagasabb pontja, amely a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját nyújtja.

Távolság Pécstől ~ 180 km