Címlap Kultúra Nem kell az á...

Nem kell az államnak a ZsÖK – folytatódik a tárgyalás a kulturális tárcával

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma újra tárgyal az EMMI kulturális államtitjkársága a pécsi városvetéssel - tudta meg a Pécs Aktuál. Úgy tudjuk, az állam egyáltalán nem ragaszkodik a ZsÖK NKft. átvételéhez, ez csak egy ajánlás, mivel szinte teljes egészében eddig is a tárca finanszírozta a cég működését. Lapunkban megírtuk azt is, hogy információink szerint olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy "csak" a Kodály Központot venné át az állam, ha az "nem kell" Pécsnek.

Hivatalos válaszlevél helyett meglehetősen sértődött hangú közleményben reagált utoljára a Pécsi Nemzeti Színház körüli bizonytalanságra – és Rázga Miklós direktor aggodó levelére és nyilatkozatára – a polgármester.

Hetek óta téma Pécsett a város legfontosabb kulturális inzéményeinek az agóniája, ami azért is húsba vágó ügy, mert ezek a cégek szervezik egyebek mellett

  • a Karácsonyi Vásárt,
  • Szilveszteri mulatságot a főtéren,
  • Pécsi Napokat,
  • Sétatér Fesztivált,
  • POSZT-ot,
  • Fényfesztivált,
  • Zsolnay Pikniket
  • Szamárfül Fesztivált

és még hosszasan lehetne sorolni a több tucat városi – a pécsieknek ingyenes – bulit.

Egyelőre nincs megegyezés az önkormányzat és a kulturális tárca között, előbbi szerint az EMMI, utóbbi szerint a polgármester miatt. Ma azonban újra tárgyalnak egymással, és Péterffy Attila legutóbbi videós monológjában már sokkal békülékenyebb hangot ütött meg, mint a 2 héttel korábbiban, némileg ezzel önellentmondásba is keverdve:

Nem kell a ZsÖK az államnak

A Pécs Aktuál úgy tudja, hogy az EMMI “nem minden áron” ragaszkodik egyébként a ZsÖK NKft. átvételéhez, ez csak egy javaslat és lehetőség a város számára – ráadásul nem is járna rosszul Pécs, ha igaza van a cég korábbi vezetőjének.

Elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, hogyha Pécs ragaszkodik a városi rendezvényeket, bulikat is szervező céghez, amelyet eddig is az állam tartott el gyakorlatilag, akkor “csak” a Kodály Központ kerülne az EMMI-hez, ha az sem kell a városnak. Ezzel szintén sokat nyerhetne Pécs: nem csak a bérek és a fenntartási, működési költségekre nem lenne gondja a városnak, hanem egy jelentős – több milliárdos – hitelt is “kiválthatna” ezzel, amely most a Kodályt terheli.

A Zsolnay Kulturális Negyed

Kapcsolódó cikkünk a témában:

UPDATE: A minisztérium lemondta a mai megbeszélést

Lapunk úgy tudja, az előzetes megbeszélések ellenére a tárca lemondta a mára tervezett egyeztetést. Hogy milyen okkal, arról ellentmondásos híreket kaptunk.