Címlap Politika Újabb aggódó ...

Újabb aggódó levél a Pécsi Nemzeti Színház miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezúttal az önkormányzat Pénzügyi Ellenőrzési Bizottságának elnöke, Csizmadia Péter (Fidesz) írt levelet a polgármesternek, hogy cselekdjen. Mutatjuk a levelet.

„Tisztelt Polgármester Úr!

Mint Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke fordulok Önhöz a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. likviditási problémáinak ügyében.

Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény szerint a színházak működtetéséért a fenntartó – jelen esetben az Önkormányzat – a felelős.

Az önkormányzati fenntartású színház működtetéséhez szükséges forrásokat az önkormányzat a saját költségvetéséből biztosítja, azonban ha az önkormányzat az önkormányzati fenntartású színház részére a működéséhez szükséges forrásokat teljeskörűen nem biztosítja, az önkormányzat a Kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő.

A kérelmet a Kormány megvizsgálja, és határozatában dönt a közös működtetésről. A Kormány a fenti kérelmek alapján valamennyi önkormányzati fenntartású színház közös működtetéséről már meghozta határozatát /1150/2020. (IV.10) számú Kormányhatározat melléklete sorolja fel ezen intézményeket, amely között csak a Pécsi Nemzeti Színház nem szerepel.

A fenti törvény vonatkozó szakasza szerint a közös működtetésről a Kormány határozatának közzétételétől számított 30 napon belül a miniszter és az önkormányzat megállapodást köt.

Pécs és Színháza viszont – ellentétben valamennyi más várossal és színházzal – még addig sem jutott el, hogy az ügyében határozat szülessen, nemhogy azt követően a támogatási szerződést megkösse a minisztériummal.

Szinte biztos tehát, hogy május 1. napjáig nem kerül megkötésre a támogatási szerződés, amely a Színház működését illetően közvetlen veszéllyel fenyeget.

Az elmúlt hetekben ugyanis egyre aggasztóbb hírek érkeztek a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. 2020. évi működését illetően. Ismert tény, ahogy azt fentebb is írtam, hogy az országban egyedüliként csak a Pécsi Nemzeti Színház az, amelynek ez évi állami finanszírozásáról nem született meg a megállapodás az illetékes önkormányzat és a kulturális kormányzat között.

A Fidesz frakció tagjaiként

már a februári és márciusi költségvetési vitában is jeleztük a megállapodás elmaradása miatt bekövetkező működésképtelenség veszélyét. Érdemi választ a helyzet megoldására sajnálatos módon azóta sem kaptunk,
pedig az idő vészesen sürgetné a tarthatatlan pénzügyi helyzet megoldását.

A sajtóban egyre több szakmai szervezet is konkrét jelzéseket tett Polgármester Úr felé, annak érdekében, hogy kösse meg a szerződést a Kormánnyal. A minap a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. ügyvezetője olyan nyilatkozatot tett, ami viszont álláspontom szerint már felveti az Önkormányzat, mint tulajdonos és Polgármester Úr, mint a tulajdonos képviselője közvetlen felelősségét a kialakult helyzetért.

Igazgató Úr állítása szerint ugyanis

Polgármester Úr nem kommunikál a Színház igazgatójával, holott ő, mint felelős cégvezető, a jogszabályi kötelezettségeinek is megfelelve, már írásban jelezte a fenyegető likviditási problémákat. Ettől a ponttól kezdve a felelősség a következményekért már nem az igazgatóé, hanem a tulajdonosé.

A koronavírus-járvány miatti szükséghelyzetben alkalmazott rendkívüli jogrend sajnálatos módon nem teszi lehetővé, hogy az Önkormányzat bizottságai ülést tartsanak és ott határozatot hozzanak vagy állásfoglalást tegyenek a hatáskörükbe tartozó ügyekben. Így a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság sem tud érdemi döntést, javaslatot hozni a Színház ügyében sem.

A fentiek miatt írom jelen levelemet, mint egyetlen eszközt, amelyben felszólítom Polgármester Urat, mint a jelen helyzetben kizárólagos döntéshozó személyt, hogy

haladéktalanul intézkedjék az iránt, hogy a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. likviditása és jövőbeni működése biztosított maradjon.

Ennek egyetlen felelős módja pedig nem más, mint a támogatási szerződés megkötése.

Pécsett, 2020. április 29. napján

Tisztelettel,
dr. Csizmadia Péter elnök
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság”

Az előzményeket itt találja:

UPDATE: Péterffy nem akar résztvenni a „nyilatkozatháborúban”

A polgármester rövid közleményben reagált Rázga Miklós, a PNSZ vezetőjének nyilatkozatára. Mutatjuk:

„Az EMMI kultúráért felelős államtitkárságával tárgyalásban vagyunk a Pécsi Nemzeti Színház állami támogatását illetően.

Ezzel együtt is a 2019. októberi választások óta minden hónapban biztosítottuk a Pécsi Nemzeti Színház dolgozóinak bérkifizetését.

Nem értem, hogy a színház vezetője honnan merítette a pesszimizmusát, amikor olyan nyilatkozatott tett, amely szerint májusban fizetés nélkül maradhatnak a színészek, színházi dolgozók.

A témában kialakult nyilatkozatháborúban nem szándékozom részt venni. Akinek kérdése van, bátran forduljon Rázga Miklós igazgató úrhoz, akinek ezek szerint jóval több információja van arról, hogy az önkormányzat májusban biztosítja-e a színházi dolgozók fizetését.”