Címlap Szórakozás Az élmény gar...

Az élmény garantált: Hálózatba kapcsolódnak Baranya kerékpárútjai

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Most készült el egy újabb szakasz: immár kényelmesen lehet bringás körutakat tenni a megyében.

Baranya kincseit örömmel mutatják be a nagyvilágnak, van ezekből jó pár, most pedig egy újabb szakasz készült el abból a megyei kerékpárútból, amely igen átgondolt és célzott turisztikai fejlesztés része.

A Széchenyi 2020 programból megvalósuló turisztikai kerékpárút Baranya vármegye frekventált üdülőövezete, a Nyugat-Mecsek és a gazdag kulturális és építészeti értékekkel rendelkező Ormánság között épül ki, érintve Orfűt. Déli végpontja Kákics, ahonnan Sellyét elérve kapcsolódik a nemzetközi EuroVelo13 „Vasfüggöny” kerékpárúthoz, illetve a Ős-Dráva kerékpárúthoz. Északi végpontján, Magyarszéknél pedig a Komló-Sikonda kerékpárút érhető el. A kerékpárút Orfű települést is érinti, ahol a Pécs és Orfű közötti kerékpárúton a vármegyeszékhelyre kerekezhetünk. A projekt eredményeként létrejövő kerékpáros hálózat jelentősen hozzájárul Baranya vármegye kerékpáros turizmusának fejlődéséhez.

A most befejezett mintegy 55 km hosszú kerékpárutat jelentős részben közutakon táblás kijelöléssel alakították ki forgalombiztonsági beavatkozások mellett. Így Cserdi lakott területének határán terelősziget épült, Szentlőrincen a kerékpáros átvezetés műszaki feltételei valósultak meg. A 66. sz. közúton Magyarszék és Sikonda között szintén a kerékpáros átvezetés műszaki feltételei épültek ki. Orfű és Kovácsszénája között szép természeti környezetben 1,6 km hosszú kerékpárút épült.

A KERÉKPÁRÚT NYOMVONALA MENTI TURISZTIKAI CÉLPONTOKNÁL A KERÉKPÁROK TÁROLÁSÁRA KERÉKPÁRTÁMASZOKAT IS FELÁLLÍTOTTAK, VALAMINT KOVÁCSSZÉNÁJA, HETVEHELY, BÜKKÖSD, SZENTLŐRINC, SUMONY ÉS KÁKICS TELEPÜLÉSEKEN KERÉKPÁROS PIHENŐK ÉPÜLTEK, BIZTOSÍTVA A KÉNYELMES KEREKEZÉS FELTÉTELEIT.

A projekttel olyan beruházás zárult le most, amely a szabadidő aktív eltöltését választó családok, turisták számára vonzó célpont lesz, ami elősegíti a térségében működő turizmusra szakosodott vállalkozások fejlődését.

„A BARANYAI KERÉKPÁRÚT-FEJLESZTÉSEKNÉL ELSŐRENDŰ CÉL, HOGY A MEGÉPÜLT SZAKASZOK HÁLÓZATBA ILLESZKEDJENEK. EZ A BERUHÁZÁS IS RÉSZE A VÁRMEGYEI KERÉKPÁRÚT-FEJLESZTÉSI PROGRAMNAK, AMELYNEK KERETÉBEN HÚSZ HELYSZÍNEN TÖBB MINT 4 MILLIÁRD FORINTBÓL ÉPÜLTEK, VAGY ÚJULTAK MEG BICIKLIS SZAKASZOK VÁRMEGYESZERTE.

A rendszerváltás óta a legnagyobb turisztikai célú kerékpárút-fejlesztés valósult meg egyebek mellett Baranyában – tudtuk meg Őri Lászlótól. A Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke szerint nemcsak a Baranyában élőknek, és az itt vállalkozóknak jelentenek előnyöket ezek a turisztikai beruházások, fejlesztések, hanem azoknak a vendégeknek, turistáknak, kirándulóknak is, akik Baranyát választják célpontjuknak.