Címlap Szórakozás Ingyen adnak ...

Ingyen adnak mentőmellényt a Balatonnál, hogy ne legyen tragédia – Orfűre is lehetne?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ingyenesen biztosít mentőmellényeket strandokon, kikötőkben gyermekek számára, amelyeket egy messziről is jól látható mentőmellényállványon helyeznek el. Az első mentőmellényállványt Balatonalmádiban, a Wesselényi strandon avatták fel. Ugyanakkor nem zárkóznak el az ország több pontjától sem. Igényelni kell!

A legveszélyeztetettebb korosztály számára biztosítanak ingyenes mentőmellényeket

Ezeknél a térszobroknál vehető át a mellény

Egy szaladgáló kisgyerek nagyon könnyen belesik a kikötő mély vízébe, egy stégről a folyóba vagy a vízibicikliről a tóba, és pillanatok alatt elmerülhet. Ezt akadályozzák meg a szülők, ha mentőmellényt adnak a gyermekükre – hívták fel a figyelmet.

Frekventált vízközeli közterületeken, sétányokon, kikötőkben állítják fel a mentőmellényállványokat.

A rajtuk található mellényeket bárki ingyenesen használhatja. A cél az, hogy a mentőmellény használata általánosan elterjedjen, ugyanúgy magukhoz vegyék az emberek, amikor vízhez mennek, mint ahogyan a cipőt is felveszik. Ha pedig nincs mellényük vagy otthon felejtették, akkor legyen a parton egy állvány, ahonnan leakaszthatnak egyet.

A mellények egyedi azonosítóval vannak ellátva, remélik, nem lopják el azokat

Könnyen megtalálható: az állványok egy nagy mentőmellényt mintáznak

Tizenkét különböző méretű, bevizsgált mentőmellényt helyeznek ki ezekben a térszobrokban. Az állványokon ez olvasható: „Vedd el!, Vedd fel!, Viseld! Tedd vissza!”. A mellények egyedi színűek, egyedi azonosítóval vannak ellátva, nem kaphatóak kereskedelmi forgalomban, így arra ösztönzik az embereket, hogy a helyükre tegyék vissza ezeket az eszközöket.

Lassan indul a szezon, figyeljünk oda!

Javasolják, hogy adjanak mentőmellényt a gyerekekre fürdéskor, SUP-ozáskor, gumicsónakozáskor vagy vízibiciklizéskor. A mellényeket hamar megszokják a pici gyerekek is, észre sem veszik játék közben, hogy rajtuk van. Azt azonban hangsúlyozzák, hogy mentőmellényt hordó gyermeket sem szabad egyedül hagyni a vízben!

A VMSZ várja további szponzorok jelentkezését, akik finanszíroznák újabb mentőmellényállványok megjelenését – nemcsak a Balaton-parton, hanem országosan.

30 másodpercünk van megtalálni egy embert a víz alatt, hogy ne legyen nagyobb baj!