Vannak, akiknek decemberben és januárban is görbül a botja – érdemes kitartóan próbálkozni (Fotó: Szabó Zoltán)
Címlap Sport Mélyebben a z...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szokatlanul kellemes, napsütéses, jó idő alaposan megmozgatta a horgászokat, sokan járják a vizeket még az előző évi engedélyekkel. Ugyanakkor lassan ki kell váltani az idei jegyeket – sajnos jelentős a drágulás.

Eddig sem volt olcsó hobbi a peca, most még drágább lesz. Mondjuk nem túl nagy újdonság ez a jelenlegi helyzetben, ugyanakkor ezzel együtt természetesen fájdalmas a horgászok pénztárcája számára.

– Az állami jegy ára jelentősen megnőtt a tavalyihoz képest, több mint hatvan százalékkal lett drágább: a 2022-es 9800 forint helyett idén már 15500-at kell fizetnie annak, aki horgászni akar – mondta a Pécs Aktuálnak a Rácvárosi Horgászbolt tulajdonosa, Péter Krisztián. – A különböző területi engedélyekért is többet kell fizetni, de itt nem volt akkora mértékű az emelés.

Mindez forintosítva azt jelenti, hogy a Pécsi-tóra a tavalyi 35 ezer helyett idén 42 ezret kell fizetnie egy felnőttnek, a Dráván 16-ról 19-re, a Dunán 26-ról 30-ra nőtt az éves területi jegy ára.

Természetesen emelkedtek a horgászcikkek árai is, ám abszolút márkafüggő, hogy mi mennyivel lett drágább. Általánosságban elmondható, hogy a középréteg kezd eltünedezni: vagy nagyon alap dolgokat vesz valaki, vagy a drágább cuccok felé fordul, és több tízezret hagy az üzletben egy bevásárlás alatt. További érdekesség, hogy az orosz–ukrán háború ide is begyűrűzött, néhány alapanyag hiánya már éreztette a hatását. Volt olyan horogtípus, amely emiatt hiányzott a polcokról, illetve bizonyos gumihalak is eltűntek – a hírek szerint inkább töltényt gyártanak az ukránok, mint műcsalit. Érthető.

A rácvárosi boltban egyébként érződik, hogy kint nincsenek mínuszok, folyamatosan jönnek a pecások.

– A meglepően jó idő megmozdította a horgászokat, elég sokan mennek mostanában a vízpartra, miközben tavaly ilyenkor megesett, hogy senkivel sem találkoztunk. A többség még a 2022-es engedélyeket használja, amelyekkel idén január 31-ig lehet horgászni, aztán február 28-ig le kell őket adni – tette hozzá Péter Krisztián.

A 2023-as év tehát drágább lesz, mint a tavalyi, bízunk benne, hogy a többségnek lesznek olyan szép fogásai, amelyek kompenzálják a több kiadást. Görbüljön mindenkinek!

A Rácvárosi Horgászboltban most is tele vannak a polcok, van miből válogatni, és vevő is akadt – a jó idő miatt nincs megállás a pecásoknál
Ha esetleg nem jön a hal, az ilyen gyönyörű pillanatokért már érdemes ott lenni a vízparton (Fotó: Schmidt József)