Címlap Szórakozás Ötvenmillió f...

Ötvenmillió forintos hátránnyal folytatja az évet a Pécsi Állatkert

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Május 9-én, szombaton nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt a Pécsi Állatkert. A ZOO azonban igen szigorú intézkedések mellett fog tudni csak működni, többek között az állatkertben legfeljebb 400 fő tartózkodhat, de a szájmaszk is kötelező lesz. Az újranyitásról Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere, és Siptár Dávid, az állatkert igazgatója beszélt pénteki sajtótájékoztatón.

Siptár Dávid elmondta a pénteki eseményen, hogy az elmúlt hetekben olyan összefogás született a pécsi állatkertért, melynek segítségével nem kell az intézménynek a látogatószám miatt aggódnia. Mint mondta, a nagylelkű segítőknek köszönhetően a májusi fedezetek már megvannak.

Bognár Szilvia hozzátette, hogy a példaértékű összefogás mellett a zoo május 9-i újranyitása is fontos lépés a város életében. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban az önkormányzat mindent elkövetett annak érdekében, hogy megőrizzék a munkahelyeket, hogy megvédjék a fizetéseket és egyéni tragédiák nélkül tudjon folytatódni az élet a veszélyhelyzet végeztével.

– Az állatkertnek komoly, nagyjából ötvenmillió forintos kiesést okozott, hogy csaknem két hónapon át nem fogadhattunk látogatókat, s így mintegy 30 ezer belépés hiúsult meg. Idén ez az összeg kiesett, és mindössze 1,8 millió forint bolyt be üzleti tevékenység révén – avatott be az állatkert igazgatója. Hozzátette, hogy ezt az alacsony számot növelte a mintegy 5 millió forintos támogatás amit a zoo kapott, de érkezett 3 millió forint értékű természetbeni adomány is.

Siptár Dávid kiemelte, hogy május 9-től az állatkertben egyszerre négyszáz látogatót tartózkodhat, tőlük azt kérik, ne érjenek a felületekhez, tartsanak egymástól másfél méteres védőtávolságot, s a parkot csak maszkban vagy az arc eltakarása mellett látogassák, míg a mosdókban egyszerre egy ember lehet.

A létszámlimit miatt nem számolunk várakozással, hiszen a 400 fő tapasztalataink szerint egy forgalmas nyári nap látogatószáma.

Ismertette, hogy a megkötések érintik az akvárium-terrárium felső szintjét, a csimpánzházat és az oroszlánházat, azok ugyanis zárva tartanak, míg a krokodilházban és az állatsimogatóban egyszerre hatan tartózkodhat és a vízilóházban is kötelező haladási irányt jelölt ki az állatkert. A parkba szombattól a teljes árú belépőkből 5-10 százalékos kedvezményt biztosítva várják a látogatókat kilenctől este hétig, hétköznapokon pedig délután ötig.

A sajtótájékoztatón kiemelték azt is, hogy pár napja újabb taggal bővült a Zászlós farkú kolobuszok csapata.

A pécsi önkormányzat tulajdonában lévő állatkert bezárását március 14-én rendelte el Péterffy Attila polgármester. Az intézmény néhány héttel később kérte a látogatókat és a vadasparkkal szimpatizálókat adományozásra, hogy az „állatok ellátását akadálytalanul tudják folytatni, illetve dolgozók közül senkinek ne kerüljön veszélybe a megélhetése” – jelezték március végi közleményükben. Az 1960-ban, társadalmi munkában megépített mecseki létesítményt 2016-ra csaknem kétmilliárd forintból, javarészt fejlesztési forrásból teljes egészében átépítették, ennek következtében az utóbbi években egyre több látogatót fogadott a park. A 4,5 hektáron elterülő, több mint háromszáz faj csaknem másfélezer egyedét bemutató pécsi állatkertbe tavaly a vendégeket távol tartó esős időszakok és nyári forró napok ellenére is több mint 153 ezer látogató váltott jegyet, ami kiemelkedő eredmény volt a park hat évtizedes történetében.

A sajtótájékoztatóról készült videónkat itt tekintheti meg: