Frissítve

Nem Pécsen lesz a vakcinagyár, hanem Debrecenben

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kezdés

A Debreceni Egyetem rektorával aláírt egy együttműködést az EMMI - jelentették be az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján.

A Debreceni Egyetem rektorával aláírt egy együttműködést az EMMI – jelentették be az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Április elején beszélt arról Péterffy Attila, hogy a PTE-től jött egy olyan ötlet, miszerint vakcinagyártó üzem épülhetne Pécsen.

– A PTE részéről már felmerült a gondolat – melyet az önkormányzat maximálisan támogat – hogy Pécsre telepítsenek egy vakcinagyártó üzemet. A kezdeti lépések már meg is történtek, célunk, hogy a kormányt meggyőzzük, hogy támogasson egy ilyen üzem telepítését városunkba – jelentette be akkor a polgármester.

Az ötletből valóság lehet, de úgy néz ki, Pécs nem tudta meggyőzni a kormányt, mert a gyár Debrecenben épülhet fel majd.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ugyanis az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Kásler Miklós miniszter és a Debreceni Egyetem rektora aláírták azt egy együttműködést, melynek köszönhetően Nemzeti Oltóanyaggyárat hoznak létre Debrecenben, aminek az a célja, hogy Magyarország független lehessen a világpiactól – és vélhetően a vakcina árától is, de ezt már ő nem tette hozzá.

Müller Cecília azt mondta, már 2018-tól dolgoztak egy ilyen projekten.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón azt mondta, a mostani járvány is ráirányította a figyelmet a védőoltások fontosságára, és az önellátás kérdése a járványban felerősödött, hiszen Kína egy időre kiesett a gyógyszeralapanyagok, gyógyászati eszközök szállításából, nehéz helyzetbe hozva ezzel a világ országait. Kiemelte, a védőoltásokkal kapcsolatos kutatások, az ipari háttér kiépítése, és a tudásközpont létrehozása nemzeti érdek.

Mint mondta,

a Debreceni Egyetem évek óta dolgozik a hazai oltóanyaggyártás megvalósításán, előkészületek vannak az infrastruktúra kiépítésére.

A mostani megállapodást gyümölcsözőnek nevezve a miniszter hozzátette: az NNK a kutatási hátteret biztosítja, az egyetem pedig a tudásbázist, a kutatások vezetését és az ipari szereplők bevonásával az oltóanyagok gyártását.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte, mind a gyógyszergyártás, mind az oltóanyaggyártás nagy hagyományokra tekint vissza Magyarországon. Mint mondta,

az egyetem – ipari partnereivel – azért vállalkozott egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozására, mert az elmúlt években egy sajátos rutint szerzett az iparági szereplőkkel való együttműködésben.

“A misszió nem kisebb, mint a Magyarországon alkalmazott kötelező és ajánlott védőoltások előállítása” – emelte ki a rektor, hozzátéve: egy ország számára stratégiai jelentőségű, ha az ország egyik legnagyobb egyeteme és a magyar tulajdonú oltóanyaggyár együtt tud működni.

Előző sztori

Maruzsa Zoltán: “Botrány nélkül tudtuk leszervezni az érettségit”

Következő sztori

Ötvenmillió forintos hátránnyal folytatja az évet a Pécsi Állatkert

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1