Címlap Közélet Vakcinagyártó...

Vakcinagyártó üzemet szeretne Pécsre Péterffy

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Online Városinfó második felvonásában beszélt Péterffy Attila pécsi polgármester a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett legfrissebb önkormányzati intézkedésekről.

Pécs polgármestere azzal a kéréssel kezdte az április elsejei Városinfót, hogy a pécsiek fogadják el az elmúlt időszakban bevezetett intézkedéseket, még akkor is, ha azok fájdalmasak és népszerűtlenek. Beszámolt arról is, hogy múlt héten Ruzsa Csaba alpolgármesterrel meglátogatták a Rovitexet, ahol az önkormányzat által megrendelt 150 ezer darab mosható textil-maszk készül. A PAPI programmal kapcsolatban tájékoztatott, hogy egyre több kollégát vonnak be a programba, és biztatta az időseket, hogy vegyék igénybe az ingyenes szolgáltatást.

Terelgették a kofákat

A piacokkal kapcsolatban tájékoztatott: a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. munkatársai minden termelővel leültek már tárgyalni, és megpróbálták őket vagy a szabadtéri piac felé, vagy a kiszállítás felé terelni. A közelgő húsvétra tekintettel sem tervezik újranyitni, mint mondta: „a vírusnak tökmindegy, hogy húsvét van, vagy karácsony, így is úgy is terjed.”

A maszkokkal kapcsolatban elmondta, hogy a tervek szerint minden háztartásba kettő darab maszkot juttatnak majd el. A maszkokat a postaládákba, profi terjesztési rendszeren keresztül egy lezárt, lepecsételt borítékban fogják kiosztani, az első 50 ezres mennyiséget pedig a keleti városrészben kezdik el teríteni. A mennyiséggel kapcsolatban Péterffy Attila hangsúlyozta, azért csak ennyi maszkot postáznak, mert próbálnak azokra a családtagokra gondolni, akik nem tudják elkerülni az otthonról való kilépést.   

A Pécsett beruházókról elmondta, hogy igyekeznek a már ide vonzott befektetőket megtartani, és továbbra is dolgoznak azon, hogy még több cég Pécsre jöjjön.

Még mindig kevés neki az adat

Péterffy Attila kiemelte, hogy a magyar kormánytól továbbra sem kapott információt sem eszközöket a védekezésre. Elmondta azt is, hogy a pécsi betegekkel kapcsolatos megkeresésére reagált az operatív törzs, ám a pécsi adatokat továbbra sem találja a polgármester a koronavirus.gov.hu oldalon. „A múlt heti panaszom továbbra is élő” – fogalmazott, pedig még Orbán Viktor is üzent neki (is).

Az utcai fertőtlenítések kapcsán elmondta, hogy a múlt heti ígéretéhez mérten április 3-án a keleti városrész buszmegállói, terei, sétányaival kezdődnek a munkálatok 16:00 és 23:00 között. Az útvonalalkat hamarosan közzéteszik, tette hozzá.

Kiemelte, hogy a közintézményeket is fertőtlenítik, de ezt eddig is megtették, többek között szociális intézményekben, és családsegítő intézetekben.

A koronavírus tesztek beszerzésével kapcsolatban tájékoztatott, hogy dr. Jakab Ferenc, a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetőjének tanácsai alapján folyamatosan kutatják, hogy milyen teszteket tudna beszerezni az önkormányzat, és azokat kikre tudják majd alkalmazni.

Vakcinagyártás Pécsen, ha a kormány segít

– A PTE részéről már felmerült a gondoltat, – melyet az önkormányzat maximálisan támogat – hogy Pécsre telepítsenek egy vakcinagyártó üzemet. A kezdeti lépések már meg is megtörténtek, célunk, hogy a kormányt meggyőzzük, hogy támogasson egy ilyen üzem telepítését városunkba – jelentette be a polgármester.

Nem lesz ingyen parkolás, vagy változás a parkolásban

A tömegközlekedés kapcsán elmondta, hogy már dolgoznak az egészségügyi dolgozók díjmentes utazásán. A parkolási rendszeren nem tervez a városvezetés változtatni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy azok az útfelújítási munkálatok, illetve építkezések, ahol tudják tartani az építőipari munkások a biztonságos távolságot, továbbra is futnak, ám azoknál a projekteknél, melyeknél ez nem kivitelezhető, azok határozatlan ideig leállnak.

Marad az ingatlanadó

Az ingatlanadóval kapcsolatban az eheti Városinfón is hangsúlyozta, hogy a megígért csökkentést csak a járvány után fogják elkezdeni.

A teljes Online Városinfót itt nézheti meg: