Címlap Politika Ingyenesen ut...

Ingyenesen utazhassanak a pécsi egészségügyi dolgozók is – kéri Hoppál Péterffytől

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyílt levelet írt Pécs fideszes országgyűlési képbiselője a polgármesternek, hogy engedélyezze: Pécsen is ingyenesen buszozhassanak az egészségügyben dolgozók.

Íme Hoppál Péter levele:

Tisztelt Polgármester Úr!

Alulírott, Dr. Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője az alábbi kéréssel fordulok Önhöz: Kérem, rendelje el a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában álló TÜKE Busz Zrt.-n keresztül a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos veszélyhelyzet idejére az egészségügyi dolgozók számára a pécsi tömegközlekedés ingyenes használatát.

Kérésem alátámasztásaként indokaim a következők.

Mint Ön előtt is nyilván ismert, Magyarország Kormánya március 28-án az egész ország területére kihirdette az egészségügyi dolgozók számára az ingyenes helyközi utazást (MÁV, GYSEV, HÉV, Volánbusz). A Kormány intézkedéséhez csatlakozott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is, aki elrendelte a BKK járatainak ingyenes használatát.

Most Pécsen a sor!

A Dél-Dunántúl legnagyobb egészségügyi ellátó központja Pécsett működik. A háziorvosi-, a szakrendelési-, a magán-, valamint a PTE klinikai ellátásban több ezer orvos, ápoló, szakszemélyzet dolgozik fáradhatatlanul.

Magyarország Kormánya, az Operatív Törzs, az illetékes hatóságok, az egészségügyi ellátórendszer, a helyi önkormányzatok, civilek és önkéntesek az elmúlt hetekben mindeddig hatékony intézkedésekkel tudták fékezni a koronavírus terjedését hazánkban.

A március 28-tól életbe lépett kijárási korlátozás harmadik napjától, a mai hétfői munkahéttől fontos lenne a pécsi egészségügyi ellátórendszerben dolgozók megfeszített munkájának támogatása az ingyenes helyi közlekedés biztosításával.

A mai napon ugyanezen ingyenes helyi utazás biztosítását kértem a komlói egészségügyi dolgozók számára Komló városának területére Polics József polgármester úrtól, aki kérésemnek eleget téve, haladéktalanul intézkedett az ügyben.

Tisztelettel kérem Polgármester Úrtól javaslatom elfogadását és a fenti ügyben szükséges intézkedések meghozatalát.

Üdvözlettel:Dr. Hoppál Péter”

https://www.facebook.com/notes/dr-hopp%C3%A1l-p%C3%A9ter/ny%C3%ADlt-lev%C3%A9l-p%C3%A9terffy-attila-polg%C3%A1rmesternek/3344832228863699/

Kapcsolódó cikkünk a témában:

UPDATE: Reagált az önkormányzat

„Hoppál Péter parlamenti képviselő hétfőn nyílt levélben ismételte meg az Operatív Törzs ajánlását az egészségügyi dolgozók ingyenes utazására vonatkozóan a közösségi közlekedésben. Számunkra fontos, hogy a ránk váró nehéz időkben Pécsett egységes és erős közösség jöjjön létre, ezért köszönettel vettük Hoppál Péter levelét és elfogadtuk a javaslatát. Ennek értelmében Pécs polgármestere kiadta a szükséges utasításokat ahhoz, hogy az egészségügyi dolgozók 2020. március 31-étől az új koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzet visszavonását követő 15. napig Pécsett ingyenesen vehessék igénybe a közösségi közlekedést. A rendelkezés részleteit a közlemény végén találják.

Az egészségügyi dolgozók közlekedésének megkönnyítése érdekében a járvány idejére ezen felül egyéb lépéseket is tettünk. Már az elmúlt héten elkezdtük az egyeztetést a PTE klinikai dolgozói, a háziorvosok, házi gyermekorvosok és a szakrendelők egészségügyi dolgozói ingyenes parkolásáról a veszélyhelyzet idejére.

Folynak az egyeztetéseket annak érdekében is, hogy a különböző klinikai telephelyek között új, célzott és ingyenes helyi buszjáratokat vezessünk be, amelyek azokat a klinikai dolgozókat szállítják, akik napi szinten vesznek részt az új koronavírus elleni küzdelemben.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

A pécsi egészségügyi dolgozók ingyenes utazásáról szóló polgármesteri utasítás részletei:

A Tüke Busz Zrt. járatain valamennyi egészségügyi dolgozó korlátlanul, díjmentesen utazhat.

Utasítás hatálya: 2020. március 31-től a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig.

A korlátlan díjmentes utazási jogosultság igazolásának módjai:

·        az egészségügyi szolgáltató, vagy fenntartó által kiállított igazolással, vagy

·        az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek részére kiállított, az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolvánnyal vehető igénybe.

·        Ha a fentiek közül egyik sem áll az utas rendelkezésére, akkor az egészségügyi szolgáltató, vagy fenntartó által 2019-ben, vagy 2020-ban kiállított évi 12 alkalmas „Utazási utalvány”, valamint a személyi igazolvány és a lakcímkártya együttes felmutatásával is lehet díjmentesen utazni.”

– ismertette közleményben az önkormányzat.