Címlap Szórakozás Színpadon a h...

Színpadon a helyi underground zenei élet, a Pécs on Stage!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Külföldön régóta hasítanak az olyan zenei megmozdulások, ahol híres zenészek egy live session koncertet adnak elő a világ leglátványosabb pontjain. A Cercle csapata a Gízai piramisoktól kezdve Lappföldig szinte már mindenhol forgatott. Ezen felbuzdulva Iváncza Boglárka és Kovács Zoltán pécsiesítették ezt az ötletet: Pécs és környékének legkúlabb pontjain mutatják be nekünk a helyi zenész tehetségeket. Ez a Pécs On Stage!

 

 

 

Három éve jött az ötlet

Iváncza Bogi neve egyáltalán nem ismeretlen a pécsi zenei szférában mozgó arcok számára. A BETWIXT nevezetű kortárs elektronikus zenével foglalkozó szabadelvű műhely és lemezkiadó vezetője. Megannyi bulit szervezett, ő maga is kever zenét és nem túlzok, ha azt mondom, hogy a pécsi underground közösség egyik oszlopos tagja. 2019-ben elhatározta, hogy az elektronikus zenei határokon túl egy olyan könnyű zenei felületet is létrehoz, ahol tovább propagálhatja városunk zenei és kevésbé ismert kulturális értékeit, így aztán megalapították Kovács Zolival a Pécs On Stage megmozdulást.

fotó: Tóth Dorina

Helyi arcok, helyi helyszíneken

Maga a Pécs On Stage egy teljesen egyszerű motivációból fakad és ez a gondolatmag adja a projekt zsenialitását – helyi arcokról szól, különleges, alternatív pécsi és Pécs környéki helyszíneken, nem csak helyieknek.

“Rengeteg hasonló külföldi, élő zenével foglalkozó platform aktivitását szeretjük és követjük, legyen itt szó a már emlegetett francia Cercle-ről, a berlini Colors Studióról, a seattle-i KEXPről vagy a washingtoni Tiny Deskről, de nagy rajongói voltunk a szép karriert futott budapesti Balcony Tv-nek is. Nagyon szerettünk volna egy hasonlóan élő zenére épülő, ámde szűkebb városi fókuszú, ízig-vérig pécsi formátumot, ahova összetrombitálhatjuk Pécs zenészeit és kreatívjait, hogy csináljuk valami remek dolgot közösen!”

Bogi

A projekt középpontjába helyi feltörekvő zenészeket helyezték, ugyanis szerették volna, hogy a pécsi nagyágyúk mellett mások is teret kapjanak. Lehet itt szó friss zenekarról, elektronikus zenei formációról vagy live actről  – a stílus mindegy, a tehetség azonban nem.

Csavartak a dolgokon

Ha Pécsről beszélünk, három dolog szokott az emberek eszébe jutni először: tv-torony, Dzsámi és Széchenyi tér. (Meg persze a Szalon sör – akkor legyen négy, a szerk.) Bogiék a sorozatban a hagyományos, bejáratott pécsi helyszínekkel szemben alternatív, formabontóbb közegekbe helyezik a produkciókat, ezzel is teret adva egy szabadabban, szélesebb spektrumban értelmezhető városi kultúrkörképnek. Pécs megannyi eldugott, de nagyon hangulatos és gyönyörű ponttal rendelkezik, amelyek mellett mi pécsiek is nap mint nap észrevétlenül elmegyünk. A Pécs On Stage csapata pedig ezekre a helyekre viszi el a pécsi zenét.

fotó: Csortos Szabolcs

“Szeretjük Pécs központi, emblematikus tereit és épületeit, de ebben a sorozatban inkább azt az oldalát akartuk kidomborítani városunknak, amit csak egy igazi lokálpatrióta ismer, ami valami miatt érdekes vagy fontos nekünk pécsieknek. Így kezdett formát ölteni a Pécs On Stage – a különleges helyszínek és a friss zenei anyaggal rendelkező zenei produkciók adják a gerincét a dolognak. Ehhez érkezik meg a profi forgatócsoport.”

A toborzás

Filmesek, fotósok, grafikusok, hangmérnökök, producerek, barátaik, ismerőseik, munkatársaik lettek végül a csapat tagjai, akik részt akartak venni ebben a megmozdulásban. 2020-ban a Nádor Galériában le is forgatták az első videójukat, amiben a Cedar Knoll kapott főszerepet.

fotó: Csortos Szabolcs

A stáb magja nagyjából 10-12 fő, de sokan verődnek alkalmi szinten is a csoporthoz – vannak, akik puszta kíváncsiságból szeretnének egy-egy forgatásra ellátogatni, de vannak olyanok is, akik szívesen részt vesznek a munkában. Minden felvétel, minden forgatás más – ezáltal a stáb is minden alkalommal változik. Egy felvételre közel egy hónapon át készülnek, mert persze az ötleteket túl gyakorlatiasnak is kell lenni.

Extra ötlet, a megvalósítás azonban nehéz

Közös megbeszélés indít minden videógyártási előkészületet. A Pécs On Stage nagyjából 3-4 hónapra előre megtervezi a forgatásokat, hogy kik a lehetséges főszereplőjelöltek és ezekhez milyen helyszín passzol. Ahogy nincs két egyforma zene, úgy nincs két egyforma helyszín sem. Zenészek tekintetében egyelőre kimeríthetetlennek tűnik a pécsi színtér, az éppen aktuális formációhoz passzoló helyszínek megtalálása viszont sokszor izgalmas kihívásokat állít a csapat elé. Nem is azért, mert ne lenne elég fantasztikus városi helyünk, hanem inkább mert hang és kép tökéletes összhangjára törekszik a sorozat.

Egyik ilyen izgalmas kihívás volt a FILC zenekarral készített epizód is, ugyanis a felvétel a Főpályaudvar aulájában zajlott, ami méretéből adódóan visszhangzik, de a technikás zenészeknek és a hangmérnököknek köszönhetően a kész felvételen ebből gyakorlatilag semmi nem hallatszik, ugyanolyan kerek az élmény, mintha egy klubban vették volna fel a számokat.

Persze a csapat szeret nagyot álmodni:

“Sokan láttuk azt a felvételt YouTube-on, ahol Ben Böhmer egy hőlégballonban zenél Törökországban, Kappadókia felett. Azóta természetesen a mi bakancslistánkon is rajta vannak hasonlóan hajmeresztő helyszínötletek – legyen szó repülésről, hajózásról, éjszakai, vagy mozgó járművön történő forgatásról. Ötletünk nagyon sok van, aztán persze előfordul, hogy kompromisszumot kell kötnünk a realitás miatt.”

Kik léphetnek fel?

Korábban már szóba jött, hogy friss zenei anyaggal rendelkező helyi formációk vehetnek részt a projektben. A Pécs On Stage-ben való szereplés egyelőre meghívásos módon történik, szóval a forgatócsoport közösen dönt arról, hogy ki legyen egy-egy epizód főszereplője, de többször előfordult már olyan is, hogy olyan zenekart hívtak meg, amely felvette velük a kapcsolatot, és a bemutatkozó levél mellett az éppen készülő zenéik demofelvételeit is elküldték.

Kik és mi áll mögöttük?

Teszi fel a kérdést manapság az ember. A válasz azonban sokak számára meglepő lesz: senki és semmi. Vagyis ez csak félig igaz, mert a lokálpatriotizmus szellemisége és a nagybetűs PÉCSISÉG hajtja őket. Bogiék mögött nincs semmilyen civil szervezet, városvezetés, vagy más állami, uniós támogatási pénzek. Ha szponzorok jelennek meg a videók során, azokat ők hajtják fel, minden mást pedig önerőből, saját szabadidejükben végzik. Mindezt szerelemből. A közösség építése és a pécsi zenei élet megörökítése a céljuk. Az pedig külön pozitívum, hogy ez akár egy ugródeszka is lehet pályakezdő zenekaroknak a sikeres jövő érdekében.

Azon a bizonyos úton

A Pécs On Stage jelenleg 20 videóval büszkélkedhet, amelyeket itt nézheted és hallgathatod meg. Útközben lemezkiadóvá is vált a csapat, és február 19-én mutatják be második válogatáslemezüket. Legutolsó videójuk év végén debütált, ahol a Vodka for Kids mutatta meg hogyan is kell szétcsapni a házat.

Idén márciusban pedig folytatják a zenei és művészeti közösségalkotó hadjáratukat. Remélem nem mostanában fognak felhagyni ezzel a projekttel.

forrás: Iváncza Boglárka*