Címlap Szórakozás Tudtátok, hog...

Tudtátok, hogy Pécs szívében, például a Széchenyi téren, a Nemzeti Színháznál kincsekre lelhetünk? Jó keresést!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pont olyan, mint a kincsvadászat: van, aki elrejti, és van, aki megtalálja. Természetesen Pécs és Baranya sem maradhatott ki ebből közkedvelt játékból, amit geoládázásnak, geocachingnek hívnak, a megyében több százat rejtettek el az utóbbi években. Köztük sokat Pécs belvárosában.

Nagyon sokan hódolnak már manapság ennek a szenvedélynek, amire elég rendesen rá lehet kattanni. Nem csoda. Egyrészt feldobja a sima túrázást, izgalmasabbá, érdekesebbé teszi a barangolást, hiszen valamit meg kell találni, fel kell fedezni, ami hajtja, motiválja az embert, másrészt sokszor olyan helyekre visz el, amelyeken még soha nem járt. Igaz ez egy „titkos” erdei zugra, de igaz lehet olyan nevezetességre, olyan érdekes helyre mondjuk Pécsett, amelyet még nem fedezett fel magának.

Scepticx elrejtette, Private Ryan megtalálta

Hogy honnan indult ez a „kincskereső játék”? Az Egyesült Államok hadserege az ezredfordulón lehetővé tette, hogy a GPS műholdak jelét a polgárok is nagy pontossággal felhasználhassák navigációra. Nem sokkal később egy fiatalember elrejtett egy műanyag tárolóedényt a természetben, pontosan bemérte a koordinátáit – másnap valaki megtalálta. Hazánkban először 2001 júliusában egy Scepticx nevű felhasználó Pilisborosjenő mellett helyezett ki egy dobozt, amit Private Ryan talált meg elsőként. Nos, valahogy így kezdődött.

Mindig izgalmas, vajon mit rejthet a ládikó

Az azóta eltelt időszakban úgy megszaporodtak a geoládák Magyarországon, mint a gombák: jócskán túl vagyunk már a 4000-es számon. A geocaching természetesen Baranyát sem kerülte el, több mint 300 ládát rejtettek el már a megyében. Egy részüket értelemszerűen Pécsett, és akinek fogalma sincs erről a játékról, nem is sejti, hogy micsoda kincsek mellett/felett/alatt/előtt lépked sétálás közben. Akad ugyanis geoláda például a Széchenyi és a Kossuth téren, a Tüke kútnál, a Nemzeti Színháznál, Jakováli Hasszán pasa dzsámijánál, a Tettyén, a Kálvária-dombon, a Házasságkötő teremnél – hogy csak néhányat említsünk. A kört tágítva pedig többet is lehet találni Orfű és Abaliget környékén, van a Gilvánfai fahídnál, az Ördögkatlanban, az Alsómocsoládi parkerdőben, és még sorolhatnánk. A pontos lista, és a ládákhoz kapcsolódó minden információ a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület honlapján, a geocaching.hu-n található meg.

A Zsongorkőnél nagyon kemény a pálya!

– Elszántság, kitartás és megszállottság kell ehhez – mondta a Pécs Aktuálnak az egyik pécsi geoládás, Tantos Béla, aki nem csak keres, hanem ki is helyez ládákat. – A Sasfészeknél is van egy a Mecsekben: háromnegyed órán át kerestem, már majdnem feladtam, amikor az utolsó pillanatban egy eldugott helyen, egy szikla hasadékában megtaláltam. Azt előre lehet tudni, hogy milyen nehézségi fokozatú a keresés, a Zsongorkő mellett például van olyan láda, amelyet csak kötél segítségével lehet felfedezni. Egyébként nem ritka a csalódás, de nem csak amiatt, mert esetleg nem sikerült megtalálni: megesett, hogy elindultam az ország másik felébe, de közben eltűnt a geoláda. Ilyenkor „betegre” állítják, jelezve, hogy nincs ott a helyén, vagy megrongálódott.

A Zsongorkőnél kötél kell a kereséshez

Hagyományos, virtuális, multi és a többiek

Érdekesség, hogy több fajta láda is akad. A hagyományos geoláda egy vízhatlan doboz, benne egy szabvány magyar és angol nyelvű üzenettel, egy naplófüzettel (logbook), némi íróeszközzel és kisebb ajándékokkal (kincsekkel). Utóbbiból vihet a megtaláló, ha ő is hozott magával cserekincset. Virtuális geoládát általában akkor telepítenek, ha az egyébként érdekes helyen nem lehet/szabad ládát elrejteni. A multi geoláda több, egymással szerves vagy logikai kapcsolatban lévő helyeken elhelyezett virtuális és hagyományos ládák összessége. A mozgó geoláda olyan hagyományos geoláda, amely állandóan változtatja a helyét egy adott tematika szerint – például a kálváriakutató mozgó geoláda a kálváriákat keresi fel hazánk területén. Speciális változat az esemény geoláda, amelyet csak a játék magyar honlapja telepíthet, mivel egy általa szervezett esemény alkalmával születik. És végül, de nem utolsósorban ott van az utazó ügynök: a geoládában találhatunk egy hatjegyű azonosítóval ellátott, leginkább a dögcédulára hasonlító Bogarat (Travel Bug) egy Utazó Ügynök kíséretében – utóbbi bármilyen kis tárgy lehet. Az ügynök mindig valamilyen céllal utazik, a megtalálók pedig az elérendő cél érdekében ládáról ládára viszik.

És hogy miképp vehetünk részt ebben a játékban? Nagyon egyszerű! A játék honlapján kikereshetjük magunknak, hogy a közelünkben hol található geoláda. A kereséshez elég egy okostelefon, amelyre vannak geocaching-alkalmazások – és már indulhatunk is. Ha a geoláda meglelését be szeretnénk jelenteni, regisztrálni kell néhány személyes adat megadásával.

Jó keresést!

A játék magyar honlapján minden információ megtalálható