Címlap Hírek Észrevettétek...

Észrevettétek? Közel 900 milliós fejlesztés zajlik Pécs belvárosában

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Világörökségi Negyedben dolgoznak. Cél, hogy látogathatóvá váljanak a korábban csak korlátozottan bemutatott sírkamrák is.

A fejlesztés segítségével két új világörökségi helyszín nyílik meg a nagyközönség számára. A pályázatot még 2017-ben nyújtották be, az építkezés 2022 év végére készülhet el. De mondjuk, pontosan mi újul meg:

  • az Apáca utca 8. sz. alatti épített örökség védőépületeinek felújítása, restaurálása;
  • a Cella Septichora Látogatóközpont épületének átfogó felújítása;-
  • az Ókeresztény Mauzóleum külső és belső felújítása.

Mindhárom helyszínen lehetőség nyílik az emlékhelyek megismerését segítő kiállítás- és multimédiafejlesztésre is.

Bővebben:

Pécs hatodik magyarországi helyszínként 2000. november 27-én került fel az UNESCO világörökségi listájára. A Világörökség Bizottság értékelése szerint a 4. századi ókeresztény kápolnák, a temető és annak festett sírkamrái építészeti és művészeti szempontból is egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakot.

A baranyai megyeszékhelyen 1782 óta több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, valamint nagyobb méretű temetői épület került elő. Egy részük festett, belső tereiket bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszítették, ami tovább növeli egyediségüket, egyetemes kulturális értéküket.

A 2005/2006-ban végzett ásatásokat követően a korábban már bemutatott, és az újonnan feltárt emlékeket a 2007-ben megnyílt Cella Septichora Látogatóközpont fogja össze.

A nagyrészt helyreállított, ezért látogatható föld alatti és a földfelszíni építmények megőrizték a késő római temető hangulatát. Az érdeklődők a falképeken keresztül nemcsak a késő római kori kereszténység eszmeiségéhez kerülhetnek közel, hanem láthatják azt is, hogy az új vallás nem sokkal elterjedése után milyen páratlan művészeti alkotásokat inspirált.

Pécs egyik legfontosabb történelmi-turisztikai értéke, amelynek megőrzése, bemutatása és folyamatos fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír. Ennek érdekében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. konzorciumi megállapodás keretében a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságához a Világörökségi helyszínek fejlesztése tárgyú programra 2017. szeptember 20-án nyújtott be pályázatot. A projekt a 2018. január 10-én kelt támogatói döntés értelmében 900 000 000 Ft Európai Uniós, vissza nem térítendő támogatásban részesült.