Címlap Arc A Széchenyi t...

A Széchenyi tér motorosa: Judit utazásszervezőként dolgozik Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi hölgyet legtöbben felmatricázott motorjáról ismerik a városban, azonban a háromkerekű sofőrjében megannyi történet és kaland rejlik. Életéről és élményeiről mesélt Csonkáné Béres Judit a Pécs Aktuálnak.

 

Más város gyermeke, de igazi lokálpatrióta

Judit Debrecenben látta meg a napvilágot, gyerekkorának egy részét ott töltötte. Majd egész fiatalon a családjával Pécsre költöztek.

Adminisztrátorként kezdte

Judit dolgozott a városházán, mint gépírónő és titkárnő. Azonban az akkori tanácselnök, vendégeit mindig ő kísérte, amit nem is bánt. Évekkel később, amikor lehetősége volt, a Mecsek Touristhoz szegődött és utazásszervező munkakörben kezdett dolgozni. Idegenvezetői vizsgáját 1977-ben tette le.

Régen teljesen más volt a szakma. Sokkal több kihívás volt benne, Sok utat szerveztünk Erdélybe. Szerettem azt a korszakot

mondta el Csonkáné Béres Judit

Judit a fél világot bejárta különböző egyénileg és csoportosan. Argentína, Izrael, Malajzia, Jordánia, Kína – Pekingben volt, hogy elhagytak két turistát.

Közel az ezredforduló, maszekra váltottak

Új szelek fújtak a Mecsek Tourist vezetőségében, ezért úgy döntött, hogy saját szakállára fog dolgozni férjével, Csonka Gáborral. Utazási Irodát nyitottak. Éveken át dolgoztak együtt, de 11 évvel ezelőtt egy forró augusztusi napon férje munka közben rosszul lett és összeesett – szívroham vitte el. Azóta Judit egyedül viszi a közös vállalkozást.

A történtek után a barátaim mondták, hogy utazzak el. De én inkább a feladatokba temetkeztem és így sikerült egyben maradnom. Ameddig lehet, ameddig lélegzem és tisztán, logikusa gondolkozom, addig én dolgozni fogok!

Csonkáné Béres Judit

Pár éve lett mozgássérült

Egy baleset következtében Judit megsérült, és kényelmetlenné vált számára a hétköznapi mozgás. Valamit ki kellett találni. Ekkor döntött úgy, hogy megveszi azt a fehér háromkerekű motort, amin mai napig látni a belvárosban. Így kényelmesebb és a túrákat is könnyebb a lebonyolítani.

– Meg kell találni azokat az utakat, ahol könnyedén tudok vele mozogni, és a munkámban is nagy segítség.

Judit számára a két legkedvesebb hely a városban a Jókai téren található padok, valamint a Zsolnay-kút. Mindemellett szereti a színházat, a pécsi balettet és azokat az időket, amikor még volt Pécsen POSZT.