Címlap Közélet Kész a Sziget...

Kész a Szigeti: egyedülálló megoldást használtak a kerékpárútnál

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már a tanévkezdés előtt újra birtokba vehetik a pécsiek a Szigeti utat. Az elmúlt hónapokban azért volt lezárva, mert vízvezeték-rekonstrukciót hajtottak végre. A nyugati városrészt a városközponttal ö​sszekötő kerékpárút is megépült, de a forgalomba helyezésre azonban még várni kell - áll a városháza közleményében.

Ez lesz a nyugati kerékpárút első szakasza

A mintegy 308 millió forintos beruházással épült kerékpárút műszaki átadása akár 30 napig is tarthat, ezután helyezhetik forgalomba, és használhatják csak a kerekesek az új aszfaltcsíkot. A Szigeti út északi oldalán a kerekesek a városból kifelé hajthatnak, sávjukat burkolatfestéssel jelölték. A déli oldalon közös járda és kerékpárút épült, ezt a város felé tartó bicajosok használhatják majd – miután a kerékpárutat forgalomba helyezik.

Egyedülálló biztonság – írták

Ennek érdekessége, hogy a városban eddig egyedülálló műszaki megoldással növelték a kerékpárosok biztonságát. A déli oldali egyesített gyalog- és kerékpárút Kürt utca és Szántó Kovács János utca közötti szakaszán

a becsatlakozó utcáknál elhúzták a kerékpáros nyomvonalat, amely piros burkolati jellel kiemelt kerékpársávként keresztezi a csomópontot.

Így a délről érkező járművek számára a beláthatóság javul, sem a fák, sem pedig a parkoló autók nem akadályozzák a betekintést a manőver során.

90 éves vízvezetékeket egy 180 millió forintos beruházás keretében cserélték modern hálózatra

A kivitelezés három ütemben zajlott, az utat szakaszosan zárták le, hogy a lehető legkevésbé zavarja a környéken élőket és az út mellett működő üzleteket, vállalkozásokat.