Címlap Baranya Készül a sör:...

Készül a sör: komlót szüretelnek Kastélyosdombón

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Augusztus 28-án, szombaton Komlószüret Kastélyosdombón címmel rendez jótékonysági zenei és családi programot az Ökumenikus Segélyszervezet a térségi központjának is helyet adó Erdődy-kastélyparkban (Kastélyosdombó, Fő út 5.).

A világszínvonalú zenei programra a tavalyi eseményen is részt vevő, elismert blues zenész, Little G Weevil és a világ  számos pontjáról érkező zenésztársai jelentenek garanciát. A termelői piac lehetőséget kínál a térség termelőinek a bemutatkozására, hangsúlyt fektetve a régió sajátosságaira.

A családok számára sport és gyermekprogramokkal készül a Segélyszervezet: lesz bábelőadás, teqball, darts foci és kalandpark. A koncertek között a felnőttek vidámságáról népszerű stand-up előadók, Tóth Edu és Bellus István gondoskodnak majd. Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, amit a www.magyarkomlo.hu weboldalon lehet megtenni. A belépő felnőtteknek 1000 forint, ami – más helyszíni jótékonysági lehetőségek– mellett – az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! segélyakcióját támogatja.

14:00-14:15 Komlószüret megnyitóLehel László elnök-igazgató, Ökumenikus Segélyszervezet Geert Swaanenburg vezérigazgató, Heineken Hungária Zrt.Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár, Agrárminisztérium 

14:15-15:00 A komló útja: szüretelés, szárítás, pelletálás – gyakorlati bemutatóA szüretelő eszközök elindítása, a szárító berendezés és a pelletáló üzem megtekintése

15:00-21:00 Zenei/színpadi programokRipoff Raskolnikov – Nagy Szabolcs (AT-HU), Tim Lothar & Mojo (DK-HU), Little G Weevil Band ft. Dionne Benett, Rita Foris, Andelic Jonathan (H-UK)

20:30-21:00 Jam sessionA családi programot az idei évben is egy szűk körű szakmai tanácskozás előzi meg a komlótermesztés jelenéről és jövőjéről, többek között az ünnepi megnyitó felszólalói és Josef Reiter, az osztrák komlószövetkezet korábbi elnökének részvételével. A szakmai programra – melynek részletes programját mellékeljük – szeretettel várjuk szakújságírók regisztrációját is.

Komlótermesztés Kastélyosdombón

A komlótermesztésnek nagy hagyománya van Magyarországon, amely az elmúlt évtizedekben visszaszorult. Ezt a hagyományt kívánta újjáéleszteni a HEINEKEN Hungária és az Ökumenikus Segélyszervezet közös programja, mely a kezdetektől fogva az Agrárminisztérium támogató együttműködésével zajlik. A 2018 őszén egy hektáron ültetett, Perle, Saazer és Chinook komlót 2020-ban lehetett először szüretelni a területen. A kezdeményezés célja: növelni a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyiségét a sörgyártásban, s emellett hozzájárulni a termesztésben részt vevő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez. Az idei év során is várhatóan több mázsa jó minőségű, egészséges komlót szüretelnek – ennek az ünnepélyes indító eseményeként szolgál a “Komlószüret Kastélyosdombón” program.