Címlap Természet Durva szúnyog...

Durva szúnyoginvázió van Pécsen, de csak a jövő héten kezdik az irtást!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár a PTE Virológiai Nemzeti Labor csípőszúnyogokkal is foglalkozó kutatócsoportja szerint óriási csapást mértek a vérszívókra pár héttel ezelőtt, ez mostanra nemigen látszik. A labor szerint 100 millió szúnyoglárva nem kelt ki Pécs határában a beavatkozás miatt.

Az elmúlt napokban azonban az egyszerű halandók számára úgy tűnik: százmillió szúnyog keresi a vért a városban – vastag rajokban támadnak a szabad bőrfelületekre!

Pécs polgármestere is érezheti a problémát, ugyanis hosszú posztban igyekszik eltolni magától felelősséget és a szúnyogirtás feladatát, és azt magyarázza, hogy van „központi”, országos szúnyogirtás, amelyet a Katasztrófavédelem intéz, nem az önkormányzat. Péterffy posztját azonban könnyen félre lehet érteni, a gyanútlan olvasó ugyanis még azt hiheti, hogy ettől még senki más nem irthat szúnyogot, pedig de.

Az önkormányzat bármikor irthatja a szúnyogokat, ha akarja, a Katasztrófavédelem programja mellett is megrendelhet ilyen szolgáltatást.

Nem tudunk arról, hogy az elmúlt 2-3 hétben irtottak volna szúnyogot az önkormányzat megbízásából – vagyis még időben. Péterffy is arról ír, hogy „a Biokom a legkritikusabb városrészekben földi-kémiai módszerrel történő soron kívüli szúnyoggyérítést rendelt meg. Erre, amennyiben az időjárás engedi, június 12-én 20 órától kerül sor.

  • Miért nem volt korábban irtás?
  • Miért nem volt ezen a héten?
  • Miért csak a jövő héten lesz, miközben bő két hete szinte alig lehet megmaradni a városban a vérszívóktól?

Ezekre a kérdésekre egyelőre nem tudjuk a válaszokat, de igyekszünk hivatalosan is megszerezni.

Érdemes ugyanakkor észben tartani azt is, hogy a természet mindig erősebb lesz, mint az ember – csak csatákat tudunk nyerni. A sok csapadék kedvezett a vérszívóknak, ezért is szaporodtak el ennyire.