Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vihar, áradás, tűzvész. Speciális informatikai rendszert vezetnek be Horvátországban, amely veszélyjelzéseket küld az emberek mobiltelefonjára természeti katasztrófa esetén. A korai figyelmeztető és válságkezelő rendszer neve: SRUUK (Early Warning and Crisis Management System)

A SRUUK egyedülálló eszköz, amely Horvátországban mobiltelefonokon keresztül tájékoztatja gyorsan és hatékonyan a polgárokat, valamint a polgári védelem résztvevőit a fenyegetésekről, és azokról az intézkedésekről, amelyeket az emberi áldozatok és az anyagi károk csökkentése érdekében meg kell tenni.

A figyelmeztető SMS horvátul

A rendszer úgy működik, hogy a válsághelyzetekre figyelmeztető üzeneteket küldenek a veszélyeztetett területen tartózkodó összes, a területen lévő, a mobiltelefon-adótornyokra rákapcsolódott telefonra. Ha a telefon az értesítés kiküldésekor nincs bekapcsolva, akkor azt később nem kézbesíti a rendszer!

A geolokációs rendszeren keresztül nyomon lehet majd követni, hogy hány bekapcsolt telefon tartózkodik egy veszélyeztetett területen, ami megkönnyíti a segélyszolgálatok munkáját. A polgári védelem tájékoztatást kap arról, hogy hány számra küldték el az üzenetet, és hányan olvasták el.

Az üzeneteket olyan külföldiek is megkapják, akik abban a pillanatban a veszélyhelyzetet érintő területen tartózkodnak. Az roamingoló telefonokra egyelőre angol nyelven küldik ki az üzeneteket, a tervek szerint később további hét nyelven is kiküldik majd azokat, attól függően, hogy SIM-kártya melyik országból származik.

Ezek között valószínűleg benne lesz a magyar nyelv is, hiszen Magyarország a 6. helyet foglalja el a legtöbb külföldi turistát küldő országok rangsorában. 2022-ben csaknem 600 ezer magyar turista 3 millió 44 ezer éjszakát töltött Horvátországban, amelyből jelentős a pécsiek száma is.

Az idei előszezon a magyar turisták körében nem annyira népszerű, eddig mindössze 13 ezer honfitársunk üdült Horvátországban, közülük is csak alig 10 ezren a tengermelléken. 

Hasonló rendszer több európai országban működik, köztük Lengyelországban is, ahol magyar turisták leginkább a Magas-Tátrában a hegyi viharok kapcsán találkozhatnak rendszeresen ilyen figyelmeztető üzenetekkel.

Viharra figyelmeztető üzenet a Lenygel-Tátrában
A lengyel figyelmeztető rendszer