Címlap Természet Idén is ingye...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Biokom idén is ingyen hazavihető fákat biztosít a pécsieknek, amelynek keretében a lakók a Városi Csemetekertből több mint 700 fát vihetnek haza és ültethetnek el. Az akció november 28-án, 29-én és 30-án 7.30 és 12.00 óra között zajlik a városi csemetekertben (Nagyhídi utca).
A fákat lakcímkártya felmutatásával lehet elvinni, egy lakcímre maximum 3 fát lehet kérni.

Az elvihető fafajok listája:
tatárjuhar, lepényfa-sárga levelű, csörgőfa, ezüsthárs, páfrányfenyő, barátcserje, szivarfa, vadgesztenye és egyéb cserjék. Eme növényfajok egyedei nem korlátlanul állnak rendelkezésre: mivel 3 napig tart az akció 3 egyenlő részre osztják a növényanyagot a 3 napra, hogy minden nap lehessen kapni minden fajból.

A fák körülbelül 2 m magasak. A növényeket szabadgyökeres állapotban adják át, ezért ha autóval mennek értük, akkor érdemes valamivel letakarni a belsejét, hogy ne kenjék össze azt a növények.

A szabadgyökeres növények ültetéséről

Az átadott növényeket fóliazsákba csomagolt gyökérzettel vihetik el az érdeklődők. A növények az átvétel napját bírják ki ebben a zsákban (vízbe téve 3-4 napig még eltarthatóak), tehát az átvételi napon este ajánlott azokat elültetni. A fák esetén legalább 60x60x60cm-es ültetőgödröt szükséges ásni, még akkor is, ha gyökérzet kisebb méretű. Az ültetőveremben fellazított talajban sokkal jobban meg tud erősödni a gyökérzet, ezáltal hatékonyabbá válik a fa tápanyagfelvétele, és jobban fog fejlődni a növény. A talajba érdemes komposztált szerves trágyát, vagy komposztot tenni. A növényt olyan mélyre kell ültetni, hogy a gyökereket elfedje a visszahelyezett talaj, de a törzs része a talajfelszín fölött legyen.

Az ültetést követően a növényeket 40-50 liter vízzel alaposan be kell iszapolni. Még akkor is, ha a talaj, amibe ültetünk nedvesnek tűnik. Erre azért van szükség, hogy az ültetőverembe visszadobált ültetőközeg odamosódjon a fa gyökereihez. A verembe visszadobott föld erős tömörítésére nincsen szükség. Azt betaposni nem szükséges. Érdemes viszont egy karóval, támrúddal stabilizálni a növényt.