Címlap Baranya Kincsei Baranyában mi...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Baranya nemzetiségi sokszínűsége gazdag hagyományokat ápol a vármegyében, amely nemcsak a kisebbségek identitását határozza meg, hanem kulturális sokféleségünket is gyarapítja. Baranyában minden szív egy ritmusra dobban. Származzunk akár sváb, sokac, horvát vagy magyar ősöktől, hagyományainkat úgy ápoljuk, hogy abban mások is örömüket leljék.

„A Mi Baranyánk Kincsei” ötletpályázat vármegyénk értékeinek kreatív és látványos bemutatására hívta a helyi filmkészítőket. Hogyan látja egy baranyai filmes otthonunk legszebb tájait, néphagyományait, gasztronómiáját vagy éppen épített örökségeit? Az elkészült tematikus kisfilmek látványos képekkel ragadják meg a nézők figyelmét, hogy bemutassák Baranya vármegye legszebb helyeit, emlékeit és hagyományát, amelyek szerepelnek a Baranya Vármegyei Értéktárban is.

Baranyában a tájnak, az ételeknek és az itt élő hagyományoknak is ezer arca van. A kifordított birkabőrbe bújt vicsorgó maszkos busók minden februárban a pokládé – átváltozás ősi állapotában űzik a telet. Mohács a baranyai hagyományok igazi bölcsője, itt nemcsak a busók járják táncukat, de évente megrendezik a Nemzetközi Néptánc Fesztivált is, ahol a tánc ősi erejű nyelve forrasztja eggyé a világ minden pontjáról érkező vendégeket, köztük a magyarokat is. A Mecsek és Misina Néptáncegyüttesek büszke hírvivői a magyar virtusnak.

Mohácson feketébe borulnak a kerámiák, Nagynyárádon indigókékké változik a kelme, itt nálunk drótos köcsögben főzik a sokacbabot, pekes kiflit sütnek az Emmausz-járásra, és szárítják a stifoldert. Mind-mind olyan népi hagyományok, amelyeket csak mi, baranyaiak érthetünk igazán.

A Mároki lakodalmason a vőlegényt sváb, a menyasszonyt magyar módi szerint kérik ki, Geresdlakon gömbölyítik a gőzgombócot, a cserdi cigánylecsó pedig úgy csíp, mint a legerősebb chilipaprika. Gömbölyödő gőzgombócok, vérrel kent télűzők, táncra perdülő szoknyák és indigókék kelmék mesebeli világa. A mi kincsünk, Baranya.

Merülj el Baranya népi hagyományaiban a képernyő előtt is!

„A Mi Baranyánk Kincsei” ötletpályázat nyertes pályázójának, a pécsi TSP Art Lab Kft.-nek a vármegye gasztronómiai hagyományait bemutató filmjét megtekinthetik:

A film a Baranya Kincsei pályázat részeként valósulhatott meg.