Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyebek mellett a tíz évvel ezelőtt lezajló áradat idején megszerzett tapasztalatoknak is köszönhető, hogy mindeddig kiválóan helytálltak a vízügyi igazgatóságok a mostani árvízi védekezésben  - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára csütörtökön Drávaszabolcson.

György István a Baranyában zajló árvízi és belvízi védekezésről szóló, a Dráva mellett tartott sajtótájékoztatón felidézte: az elmúlt hét utolsó napjaiban a Magyarországtól nyugatra lehulló özönvízszerű esőzések komoly árhullámot indítottak el a folyókon. A vízügyi igazgatóságok idejében felkészültek az árvíz elleni védekezésre, továbbá Orbán Viktor miniszterelnök utasítására folyamatos online kapcsolat folyt a védekezésben résztvevők, a főispánok és a kormányzat között.

György István kiemelte: a feladatokért elsődlegesen felelő Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a vízügyi igazgatóságok kiválóan helytálltak a „rendkívüli helyzetben”, ami – egyebek mellett – a tíz évvel ezelőtti árvízi tapasztalatoknak, az azóta elkészült védmű-megerősítéseknek, továbbá a szakemberek „önzetlen és magas szintű munkájának” köszönhető.

Az államtitkár a Dráva áradása kapcsán közölte: a folyó Drávaszabolcsnál pénteken tetőzhet rekordközeli szinten.

Láng István, az OVF főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy minden rekordárvíz magával hordozza az új veszélyek, jelenségek kockázatát, ezért a vízügyi igazgatóságok komolyan felkészültek az érkező árhullámra. Drávaszabolcsnál az árvíz meg fogja közelíteni, de lehet, hogy meg is fogja haladni az 1972-es rekordszintet. A hosszú tetőzés és lassú apadás fokozott veszélyt jelent a védvonalakra, ezért az árvíz elleni védekezés folyamatos lesz a Dráva szakaszain egészen a jövő hét végéig – tette hozzá a főigazgató.