Címlap Természet Már több mint...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kedden hajnalban újabb erős földrengés volt Törökország középső részén. Az amerikai földtani intézet szerint az 5,5-es erősségű rengés 10 kilométeres mélységben zajlott Golbasi város közelében, írja a BBC. A hétfőn hajnalban Törökország déli és Szíria északi részét érő földrengés halálos áldozatainak száma kedd reggelre 4300 fölé emelkedett.

A magyar külügyminisztérium 213 magyarral vannak kapcsolatban Törökországban, ennyien regisztráltak konzuli védelemért, egyikük sincs a földrengés által sújtott területen. Hat olyan magyarról tudnak, akik a katasztrófa sújtotta térségben vannak. Ők mindannyian jól vannak.

A kedden, közép-európai idő szerint 03:13-kor történt újabb rengés erősségét a franciaországi székhelyű Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) 5,6-osra tette, és az ő méréseik szerint a rengés 2 kilométer mélységben volt. Délkelet-Törökországot utórengések sorozata rázta meg a Gaziantep város közelében hétfő reggel bekövetkezett pusztító földrengés óta. Ezen a drónfelvételen látható a pusztítás mértéke a városban.

A magyar kormány részéről a HUNOR Mentőszervezet ötvenfős tűzoltócsapata két keresőkutyával indult Törökországba. Kilenctonnányi speciális felszerelést visznek repülővel. A magyarok gépe este kilenc órakor szállt fel. A HUNOR tagjai tíz napon keresztül 24 órás munkavégzéssel, két váltásban, teljesen önellátó módon képesek étel, ital, fűtés, víz, szállás, energia és üzemanyag igénylése nélkül dolgozni.

(Fotó: Ercin Erturk/Anadolu Agency via Getty Images)