Címlap Természet Rekordközeli ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Dráván Őrtilosnál megdőlt a valaha mért legmagasabb vízállás, 487 centiméteren tetőzött a folyó. A vízügyi szakemberek arra számítanak, hogy a Dráva egész magyarországi szakaszán rekordközeli vagy azt meghaladó szintű lehet a tetőzés.

A hirado.hu tudósítása szerint a barcsi szabadstrandot már teljesen elöntötte az ár. A padok ülőmagasságánál van a víz szintje, és centimétereken múlik, hogy a part melletti kerékpárutat is elárassza a víz.

Hétfőn reggel nyolc órakor három és fél méteres vízmagasságot mértek, ez azonban még közel sem a tetőzést jelenti. A következő napokban több mint kétméteres vízszintemelkedésre számítanak a szakamberek. A településen élők elkezdték a környező ingatlanokból kipakolni az értékeket, hogy mentsék azt, ami menthető.

Barcsnál (képünkön) jelenleg másodfokú készültség van érvényben; a folyó a szakemberek szerint szerdán tetőzhet.

Már több település kért segítséget a védekezéshez, ezért újabb szakembereket vezényeltek át a kritikus folyószakaszokhoz. A vízügyi szakemberek arra számítanak, hogy a Dráva egész magyarországi szakaszán rekordközeli vagy azt meghaladó szinten tetőzhet a folyó.

A Duna sem kivétel, árhullámok indultak a folyón, Mohácsnál több mint három méterrel emelkedik a vízszint, a szakemberek jövő szombatra hatméteres vízállásra figyelmeztetnek.

FRISSÍTVE:

A Dráva vízállása Őrtilosnál hétfőn 14 órakor 491 centiméter volt, ez a valaha mért legnagyobb vízállás felett van 15 centiméterrel, ott is tetőzés közeli értékeket mérnek a szakemberek ezekben az órákban. A Dráva Drávaszabolcsnál 14 órakor 422 centiméteres szintet ért el, és intenzíven árad. A településnél csütörtökön várható a tetőzés újabb rekordja, az eddigit, 596 centimétert 1972-ben mérték. Erre a védvonalak homokzsákos erősítésével és magasításával készülnek a vízügyes szakemberek.