A nomád-túlélő táborok kemény kihívást jelentenek a résztvevők számára, ugyanakkor a környezet igazán gyönyörű!
Címlap Természet Túlélőprogram...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon sokan futnak, túráznak a Mecseken, és élvezik a hegy által nyújtott természeti szépségeket, de kevesen tudják, hogy mást is kipróbálhatnának a Pécs feletti „vadonban”. Nagy Zoltán, más nevén a „Farkas” a helyi Bear Grylls, aki nomád túlélőtáborokat szervez. Először is: mobil kikapcs és lead!

Amikor a túlélésről, az erdei nomád életmódról van szó, sokaknak beugrik a televíziós sorozat, és a főszereplő, Bear Grylls arcképe: a brit kalandor, író, a Brit Cserkészszövetség főcserkésze nagy sikerrel mutatta be, mit és hogyan kell csinálni a természetben ahhoz, hogy életben maradjunk. Rendszerint tőlünk távoli helyszíneken zajlottak a forgatások, de így is nagyon érdekes volt – más kérdés, mennyire volt életszerű és használható az ott megszerzett tudás.

Azt már sokkal kevesebben tudják (egyelőre), hogy mindezt itt Pécs mellett, a Mecseken is kipróbálhatják. Az utóbbi időben ugyanis rendszeresen szerveznek civilek számára nomád túlélőprogramokat, amelyekre bárki jelentkezhet, és kipróbálhatja, mire menne az erdőben, ha nélkülöznie kellene a legmodernebb eszközöket. Eláruljuk: így is életben maradna!

– Katonai és biztonsági vonalon eltöltött időm alatt szembesültem azzal több alkalommal, hogy mennyire jó dolog, ha valaki fel tud készülni bizonyos váratlan szituációkra – mesélte a Pécs Aktuálnak Nagy Zoltán, akit egyébiránt „Farkas” néven is szólítanak. – A civil nomád túlélőprogramot nemtől, kortól és előképzettségtől függetlenül szerveztem meg. Egy minimális képességet ad, betekintést nyújt abba a világba, ami a puszta túlélésről szól. A mai emberek többsége már nem szívesen mozdul ki a komfortzónájából, hozzá vagyunk szokva, hogy hazamegyünk, és öt percen belül kész van a mikróban az étel, vagy mindössze a csapot kell elfordítani ahhoz, hogy kellemes forró fürdővel lepjük meg magunkat, és úgy pihenjük ki a fáradalmainkat.

Szerencsére azonban egyre többen kíváncsiak arra, mire mennének a természetben nomád körülmények között. Ilyen helyzetben ugyanis hamar kiderül, milyen képességekkel és tudással rendelkezünk, hol vannak a határaink, mekkora a tűrőképességünk. Nem mellesleg: kicsit más szemszögből csodálkozhatunk rá a közvetlen környezetünk, jelen esetben a Mecsek nyújtotta szépségekre, nyugalomra, békességre.

„A többnapos táborok, foglalkozások során különböző szinteket tudunk meghatározni, mint egy játékban, csak itt valós helyszíneken, megfelelő biztosítás mellett egy szituációs gyakorlatban tanulunk meg a természetben túlélni addig, amíg értünk nem jön a segítség. Fontos megemlíteni, hogy a környezetben nem célunk kárt tenni, sokkal inkább meg szeretnénk ismerni az erdőt, a mezőt, a patakot, a vadonban zajló élet részeivé akarunk válni. Több résztvevő jelezte, hogy a hosszabb-rövidebb alkalmakon tanultak rávilágítottak sok-sok hibájukra a mindennapi életben. A természetben való tevékenykedésnek több pozitív hatása is van, de a legfontosabbnak azt tartom, hogy van időnk önmagunkkal foglalkozni.”

S hogy mit tanulhatunk meg egy ilyen nem mindennapi táborozás során? Elég sok mindent, többek között azt az apróságnak tűnő dolgot is, hogy lehet élni bekapcsolt mobiltelefon nélkül is: indulásakor mindenkinek le kell adnia kikapcsolt állapotban a telefonját, okosóráját megőrzésre…

– Az előttünk álló feladatot egyedül vagy közösen, de semmiképpen sem technikai segítséggel kell legyőzni! Fontos megemlítenem, hogy a menedékek építése, az élelem gyűjtése, a tűz gyújtásának technikája még a felnőtteket is visszarepíti gyermekkori világukba, és látni lehet rajtuk a beleélés örömét. Megtanuljuk azt is, hogy ha sérülést szenvedünk, hogyan kell megfelelően ellátni, és mit kell tenni, ha bármi nehézséggel kerülünk szembe. Speciális kötözés segítségével le tudunk ereszkedni egy vízmosásba, szakadékba a sérült társunkért, vagy élelem, megfelelő menedék keresése érdekében. Hiszem, hogy olyan világot élünk, ahol szükség van arra, hogy az embereknek megmutassuk, hogyan tudnak önmagukról gondoskodni – fogalmazott Nagy Zoltán.

Az ablakon most kinézve nem sok kedvünk lenne napokra felmenni a Mecsekbe, de az is igaz, hogy ha tisztában vagyunk azzal, hogyan tudunk ott szállást csinálni, tüzet gyújtani, akkor egy kis eső nem igazán zavarhat. Úgyhogy akiben van kurázsi, próbálja csak ki, mire képes nomád körülmények között!

Ha tiszta vízre van szükség, itt nem lehet a csapot megnyitni – a szűrés nem zacskókban történik, de így jól látszik a rétegződés
Nem éppen egy ötcsillagos szállodai szoba, de ilyen környezetben talán ennyivel is beéri az ember
Ha valami nagyon jólesik egy ilyen táborozás során, az a szabad tűzön sütött étel!