Címlap Tudomány FÖLD ALATTI L...

FÖLD ALATTI LAKÁS? Olyan bunkert épít egy szekszárdi cég, ahol egy 4 fős család is elfér

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Fikesz-Plusz Kft.

Először csak egy merész gondolatnak indult, de az internet népe annyira felkapta, hogy a szellőzőberendezésekkel foglalkozó szekszárdi cég komolyan ráállt: víztartályból bunkert is épít a föld alá. Már látványterv is készült, hogyan tudnának egy 2,40 méter széles és 12 méter hosszú tartályt berendezni, hogy abban egy négyfős család is elférjen.

Hatalmas víztartályból menedékhely 4-5 méter mélyen

A hatalmas tartályok egyre népszerűbben a klímaváltozás miatt

– Mi javarészt szellőzőberendezésekkel és épületgépészettel foglalkozó szakkereskedés vagyunk. Az utóbbi időszakban viszont – egyrészt a klímaváltozás miatt is – egyre népszerűbbek a hatalmas víztartályok a föld alatt. Részünkről csak egy kósza gondolat volt, hogy ezeket a sok ezer literes tartályokat menedékhelynek vagy akár próbateremnek is lehetne használni a föld alatt – kezdte Balogh Sándor, a cég ügyvezetője.

Egy magyar vállalkozó ráharapott, már tervet is kért

Mindennek megvan a helye

– Egy magyar vállalkozó azzal hívott fel, hogy webshopban rendelt nálunk egy tartályt és igazából bunkerként szeretné telepíteni. Azt kérdezte: lehetséges-e? Ennek kapcsán jött elő, hogy mi minden kellhet még a tartályhoz, hogy földbe helyezve élni is lehessen benne – részletezte Balogh Sándor.

Föld alatt biztonságos légi- vagy vegyi támadás esetén is

– A tartály megfelelően kialakítva áll egy ki- és bejáratból, lakórészből és javasolt egy vészkijárat is az ellentétes oldalon. Ha menedékhelynek használjuk, akkor szellőztetésre, gépészetre, víztisztításra és energiaellátásra is kell gondolni – mondta Balogh Sándor.

Rengeteg pluszopciónak kell megfelelni

Akár egy nyugis szoba is lehet, ahová el lehet vonulni – mondták a tervezők (Fotó: Fikesz-Plusz Kft.)

Egy hatalmas tartály telepítése még nem elegendő az óvóhely számára. Az alap műanyag tartály 8 millió forintba kerül, de felszerelve egyéb kiegészítőkkel (mint például levegőtisztító berendezés) sokszorosára rúghat a bekerülési költsége. Ugyanakkor egy föld alatti pincében 16-18 fok van télen, nyáron, így ehhez kell a hőmérséklet-különbséget biztosítani, így fenntartása nem olyan drága.

– Ahhoz viszont, hogy hónapokig el lehessen egy ilyenben élni, úgy mint mondjuk egy űrhajós, akinek biztosított a levegő, táplálék, energia, a szennyvíz elvezetése, és hogy a vízzel tudjunk mit kezdeni, a költség a négy-ötszörösére is ugorhat. Éppen ezért a vállalkozó által igényelt bunker csak a tervezésig jutott, telepítve nem lett – árulta el az ügyvezető igazgató.

A cég azonban nem áll meg

– Friss levegő előállításán is dolgozunk, ami akár egy 4-5 fős család ellátásához szükséges lenne. Így ha valaki pár órára vagy akár több hétre menne le, úgy is biztonságos lehetne a használata – mondta Balogh Sándor.

Óvóhely mellett pihenőszoba és próbaterem is lehet, sőt!

– De nem kell mindig a legrosszabbra gondolni! Zenészek, írók, költők is el tudnak vonulni csendes helyre anélkül, hogy sok-sok kilométert tegyenek meg. Ha lemennek 4 méter mélyre a föld alá és nincs zaj, akkor nem zavarja őket semmi sem. Biztosított a csend, sőt itt még a mobiltelefon sem szólalhat meg – tette hozzá Balogh Sándor, aki szerint inkább ezen a vonalon lehet majd a jövőben több megkeresésük.

Balogh Sándor ügyvezető