Történelmi pillanat: fellőtték SpaceX űrhajóját

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kilenc év után először indultak a Nemzetközi Űrállomásra űrhajósok az Amerikai Egyesült Államokból.

A Crew Dragon nevű űrhajón Robert Behnken és Douglas Hurley veterán asztronauták foglalnak helyet; előbbi 49, utóbbi pedig már 53 éves.

Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) ezúttal nem önerőből, hanem Elon Musk milliárdos SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel az űrhajót. Ez az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indít űrexpedíciót.

Az indításnál jelen volt Donald Trump amerikai elnök és Elon Musk, a SpaceX dél-afrikai születésű elnök-vezérigazgatója.

 “Ez hihetetlen”

– mondta a fellövés utáni pillanatokban Trump, hozzátéve, hogy “ez még csak a kezdet”.

A kilövéssel egyébként már szerdán megpróbálkoztak a floridai űrközpontban. Akkor azonban a viharos időjárás miatt alig húsz perccel a start előtt elhalasztották az indítást. A NASA szombat reggel hozta meg a döntést a szombati felbocsátásról, amely a rossz időjárás miatt még délben is kétséges volt.

A start rendben zajlott: a fellövés után a Falcon rakéta első fokozata levált, és megindult vissza a Föld felé. A rakéta Föld körüli pályára állt, és óránként több mint 27 ezer kilométeres sebességgel tart a Nemzetközi Űrállomás felé. A dokkolás a start után 19 órával várható.

Az űrhajót egyébként Magyarországon is lehetett látni:

Salgótarján, 2020. május 31. A SpaceX amerikai ûrkutatási vállalat Crew Dragon ûrhajója az égen Salgótarján Somoskõ településrészérõl fotózva 2020. május 30-án este. A hosszú expozíciós idõvel készült felvételen az ûrhajó mozgása halvány szakaszként látható. MTI/Komka Péter

(MTI)

Előző sztori

Más táskájával tért volna haza

Következő sztori

3876 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

Legutóbbiak innen: Tudomány