Címlap Baranya A pécsi vízsz...

A pécsi vízszolgáltató is beszállt a mecseki tűzvész elleni küzdelembe – Helikopter visz vizet Orfűről

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Tettye Forrásház is besegít a mecseki tűzvész megfékezésébe, két járművel vannak a helyszínen. Információink szerint ők is tüzet oltanak a kertekben. Úgy tudjuk, a legnagyobb problémát a logisztika jelenti jelenleg, hiszen folyamatosan töltik a tűzoltóautókat. Jó hír is érkezett, ami a lakosság összetartó erejének is köszönhető: a víztározók bírják!

Eddig 15 ház eshetett áldozatul

A katasztrófavédelemtől megtudtuk, hogy eddig 15 lakóház vált – részben vagy egészben – a tűz martalékává, de sikerült elérni, hogy a többi lakóházat már nem veszélyeztetik a lángok. Jelenleg az erdőben dolgoznak a tűzoltók.

Több mint 100 tűzoltó dolgozik

Csaknem százhúsz tűzoltó igyekszik eloltani a több hektárra kiterjedő lángokat. Három ház teljesen leégett, és három gázpalack is felrobbant. A pécsi, a szigetvári, a komlói, a siklósi, a mohácsi, a véméndi, a barcsi, a kaposvári, a nagyatádi, a szekszárdi, a dombóvári, a paksi, a bonyhádi és a bajai hivatásos, valamint a szabadszentkirályi, a majsi, a pécsi és a pogányi önkéntes tűzoltók összesen harminchat tűzoltójárművel vannak a helyszínen, és a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat.

Sérültekről nincs hír egyelőre, érkezik a helikopter

Mint megtudtuk, sérültekről egyelőre nincs hír, nincs közvetlen életveszélyben senki. Információink szerint úton van a mentést a levegőből segítő helikopter is, ami Orfűről fog vizet szállítani – ezért a környéket lezárták a forgalom elől. A strandolók viszont izgatottan várták a vasmadarat:

S meg is érkezett az Mi-17-es katonai helikopter, rajta az úgynevezett Bambi Bucket eszközzel, amely így vételezte a vizet (ezt a több ezer liter víz szállítására alkalmas berendezést a helikopter aljához rögzítik, és tűzoltójárműből vagy közeli víztározókból, tavakból töltik fel. Ennek köszönhetően a repülőeszköz jelentős mennyiségű vízzel, nagy területen képes eloltani a keletkezett tüzet):

Információnk szerint a rendőrség őrizetbe vette a tűz okozásával gyanúsítható személyt.

A Mecseken kitört hatalmas tűzzel kapcsolatban korábban írt cikkeink:

(A borítóképi montázs PA és Kiss Csaba fotóiból készült.)