Címlap Baranya Csökkent a la...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tavalyi évben összesen 214 esetben riasztották a hivatásos tűzoltókat lakástűzhöz Baranya vármegyében, ebből ténylegesen 134 alkalommal volt szükség a helyszínen tűzoltói beavatkozásra. 2022-höz képest a lakástüzeknél történő beavatkozások száma 25-tel csökkent – derült ki a katasztrófavédelem összesítéséből.

A lakástüzekben két ember vesztette életét, ez négy emberrel kevesebb, mint az előző évben. 13 ember sérült meg, többségük a belélegzett füst miatt. Ez a szám öttel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A leghosszabb beavatkozás közel öt és fél órán keresztül tartott. Decemberben Siklóson, a Csukma dűlőben egy hétvégi ház kályhájából kipattanó szikra okozott tüzet. A negyven négyzetméter alapterületű ingatlanban és annak udvarán nagy mennyiségű lomot tároltak, ez nehezítette az oltást. A siklósi és villányi hivatásos tűzoltók végül három sugárral eloltották a lángokat. Az épületből két gázpalackot hoztak ki, ezeket visszahűtötték.

A legnagyobb tűz szintén decemberben történt, amikor egy Erdélyi utcai lánycsóki családi ház melléképületében, egy kályhából kipattanó szikra okozott tüzet. A melléképület teljesen kiégett, innen terjedtek át a lángok a főépület tetőszerkezetére. Az esethez a mohácsi és véméndi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik négy sugárral eloltották a tüzet, valamint egy gázpalackot is kivittek a házból. A lakóépület teteje leégett, ezért a ház lakhatatlanná vált. Az ott élő két ember nem sérült meg.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 10 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos meghibásodás, hőtermelő berendezés (kályha, kandalló), illetve nyílt láng használata vezetett tűzhöz, de két esetben felmerült a szándékosság gyanúja is. Dohányzás 5 alkalommal okozott tüzet Baranyában 2023-ban.

2023-ban a legtöbbször konyhában (48) keletkezett tűz (tűzoltói beavatkozásra 16 alkalommal volt emiatt szükség), de 22-szer hálószobában (20 beavatkozást tett szükségessé), 33 alkalommal pedig kéményben csaptak fel a lángok (31-szer avatkoztak be a tűzoltók).

Az otthon jellegű tüzesetek megelőzésében nagy segítség lehet a füstérzékelő, amelyek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. A tavalyi statisztikák jól mutatják, hogy a lakástüzekben érintett otthonok egyikében sem volt füstérzékelő.

2023-ban 46-szor riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 14-gyel kevesebbszer, mint 2022-ben. 3 embert szállítottak kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával, 1 ember pedig életét vesztette a mérgező gáz miatt.