Címlap Balhé Itt az ötödik...

Itt az ötödik nyomozás: 21 milliót fizetett a városvezetés egy baráti cégnek, pedig a munka el sem indult!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Furcsa kifizetés történt Pécsen: a városvezetés összességében több mint 21 millió forintot fizetett ki egy cégnek, amely végül el sem kezdte a munkát. Az érintett - MSZP-közelinek nevezett - cég egyik tulajdonosának lánya a pécsi DK-iroda vezető munkatársa, és az egyik alpolgármester személyi referense, illetve egy bizottsági elnök élettársa. Már négy nyomozás folyik, amiben érintett a pécsi városvezetés, ez az ötödik ügy, ami nyilvánosságra került.

Az úgynevezett „Magyarürögi vízfolyás rendezése tárgyú projektről” van szó, amelyben 2020-ban kötött vállalkozói szerződést az önkormányzat a kivitelező céggel.

A PROJEKT évekig állt, VÉGÜL EL SEM INDULT, EGY KAPAVÁGÁS SEM TÖRTÉNT A TERÜLETEN,

az önkormányzat ugyanis inkább lefújta az egészet. Végül tavaly, 2023-ban – miután a városvezetés is elismerte, hogy nem történt meg a munkaterület átadása sem, szakértőkre hivatkozva – mégis fizettek több mint 21 milliót a vállalkozónak. 14,6 milliót kártérítés címén, 6,5 milliót pedig anyagbeszerzés miatt.

Az ügyről akkor itt írtunk részletesen:


Bár az ügyet heves szócsata kísérte korábban több alkalommal is a pécsi közgyűlésen, az érintett vállalkozót MSZP-közelinek is titulálták, végül a Tiszta Kezek Frakció volt az, amely feljelentést is tett hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A napokban a rendőrség hivatalosan is megerősítette, hogy elrendelték a nyomozást, ami összeférhetetlenség miatt Kaposvárra került át, mert a Baranya Vármegyei Rendőrfőkapitány, hivatalából adódóan, munkakapcsolatban áll Péterffy Attilával – tájékoztatta lapunkat Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek Frakció vezetője, volt DK-s alpolgármester.

A kép kattintásra nagyítható!

Nemcsak a rendőrség vizsgálódik azonban a 21 milliós kifizetés miatt, hanem a Közbeszerzési Hatóság is

– tudtuk meg Bognártól.

A kép kattintásra nagyítható!

– Álláspontunk szerint egy korrekt és tisztességes városvezetésnek oda kellene figyelnie minden forintra, mert az nem a sajátjuk, hanem a pécsieké. Minden pécsié, ezért közpénz. Úgy gondoljuk, megengedhetetlen hanyag pénzszórás történt Pécsen, amely minden jel szerint tudatos volt.

Egy közismerten baráti, haveri céget fizettek ki valamiért 21 millióval, miközben munkavégzés nem történt.

Bízunk benne, hogy a hatóságok hivatalosan is megerősítik a vélekedésünket, de azért fordultunk hozzájuk, hogy többet ilyen ne fordulhasson elő a városban – magyarázta Bognár Szilvia.

A Tiszta Kezek vezetője egyenesen aggasztónak nevezte, hogy ez már az ötödik olyan büntetőnyomozás, amely folyamatban vanaz önmagát baloldalinak hazudó, de valójában csak egy szűk érdekcsoport üzleti ügyeit intéző” városvezetés ténykedése miatt.

Bognár szerint azért váltották le a fideszes városvezetést 2019-ben, hogy Pécset végre fejlődő pályára lehessen állítani, de „nem ez történt” szerinte, „csak vergődést és pénzezést lát” Péterffyéktől, ennek pedig véget kell vetni a város érdekében, mert Pécs végképp lemarad a nagyvárosoktól – hangsúlyozta.Feloldódás

Bognár Szilvia végül annyit mondott még, hogy Gyurcsány Ferenc a ciklus elején határozottan kérte, hogy a DK képviselői maradjanak távol a közbeszerzési ügyektől, „mert abból legfeljebb pénzügyileg lehet jól kijönni, politikailag soha„. Szerinte úgy tűnik, „a pécsi DK eredeti céljai, ahogy a képviselői is, feloldódtak a pécsi MSZP-ben„.