Címlap Tűz Idén már két ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Baranya vármegyében az idei év első felében 101 lakóépület gyulladt ki, így összesen 641 négyzetméternyi épített terület égett le – derült ki a katasztrófavédelem összesítéséből.

A kigyulladt lakóépületekben két ember vesztette életét, és ezekben a tüzekben 14-en sérültek meg. Négy otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, 6 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie. A leghosszabb beavatkozás január 13-án volt Komlón, ahol egy társasház égéstermék-elvezetőjétől indult a tűz és az épület oltása az utómunkálatokkal együtt hét órát vett igénybe.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 11 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. Öt otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűz a konyhában (23), kéményben (11), illetve hálóban (9) keletkezett.

A tűzzel érintett 101 otthon közül egyben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.