Címlap Tűz Vajon börtönb...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hatalmas volt az összefogás annak érdekében, hogy csütörtök délután megfékezzék azt a tüzet, amely Pécs-Patacson pusztított. A katasztrófa okozója, egy pécsi lakos elismerte felelősségét, elnézést kért, és azt ígérte, minden érintettet kártalanít. Az emberek azóta azt találgatják, vajon börtönbe kerül-e mindazért, amit tett.

A Pécs Aktuálhoz csütörtök este eljuttatott nyilatkozatában Kósa Mátyás Krisztián mindent beismert, vállalta a felelősséget tettéért.

„A mai napon balesetet okoztam. Akaratom ellenére történt mindez. Minden károsult jogos kárát a legjobb tudásom és szándékom szerint meg fogom téríteni a lehető legrövidebb időn belül. Teljes felelősséget vállalok a történtekért. Büntetőjogi és polgári jogi értelemben is. Nem szándékosan okoztam katasztrófát. Véletlen baleset történt, amit már nem tudtam megfékezni. Úgy jártam el, ahogy az ilyenkor bárkitől elvárható. Azonnal oltottam a robbanásszerűen terjedő tüzet. Nem lehetett megállítani.”

Bár mondatait sokan méltányolták, a hozzászólók nagy része azért úgy volt vele, nehogy már piedesztálra emeljék amiatt, hogy elismerte tettét, és arccal, névvel felvállalta. Mást ugyanis nemigen tehetett, hiszen a szomszédok látták, hogy tüzet gyújt annak ellenére, hogy figyelmeztették, ne tegye – nem mellesleg mindenki tudja, hogy a hihetetlen szárazság miatt tűzgyújtási tilalom van. Ő mégis megpróbálta…

Nem beszélve arról, hogy sokan úgy vélik, cseppet sem volt őszinte ez a bocsánatkérés, ez a nyilatkozat. A megfogalmazás alapján ugyanis nagyon olyan szaga van a dolognak, mintha ügyvéd sugallta volna, hogy mit kell ebben a helyzetben írni, mondani annak érdekében, hogy a későbbiekben ez hasznára váljon.

Akár így van, akár nem, az biztos, hogy a bíróságon kell felelnie tettéért. Jó kérdés, hogy milyen büntetést kap majd egy olyan gyújtogatásért, amely során házak váltak a tűz martalékává, családok veszítették el lakhelyüket, vagyontárgyaikat – óriási kárt okozott felelőtlen tettével.

A lapunk által megkérdezett pécsi ügyvéd szerint a gondatlanság lesz az egyik legfontosabb kérdés. Ez valószínűleg meg fog állni, hiszen senki sem feltételezi, hogy szándékosan gyújtotta fel a hegyoldalt.

A BTK szerint: „Aki a közveszély okozását gondatlanságból követi el, vétség miatt három évig, különösen nagy vagy ezt meghaladó kár esetén egy évtől öt évig, halál okozása esetén két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

„Gondatlanságból követi el a bűncselekményt, aki előre látja cselekményének lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában, vagy cselekménye lehetséges következményeit azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja.”

A nyilatkozatban megjelentetett nyilvános bocsánatkérés, továbbá a teljes kártalanítás lényeges enyhítő körülmény lehet. Alapesetben a középértékből indul ki a bíróság (1+5=6 év, azaz 3 évről indulna), az enyhítő körülményekkel talán el lehet érni 2 évet – ha büntetlen, makulátlan előéletű, akkor felfüggesztve. Ugyanakkor, ha már volt korábbi szándékos tűzokozása, akkor visszaeső is lehet, illetve ha nem áll meg a gondatlanság, akkor komolyabb büntetésre számíthat, 2-től 8 évig tartó szabadságvesztésre.

A rendőrség pénteken már gyanúsítottként hallgatta ki a pécsi férfit.