Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Evlia Cselebi, a török birodalom világutazója 1663-as útleírásában említi, hogy annyiféle és olyan jóízű barackot sehol nem evett, mint Pécsen. Ez ma is így van, ha megkóstoljuk a pécsi piacok barackkínálatát.

Magyarország jelentős részéről a török utazó közölt először bőséges, apró részletekre is kiterjedő leírást 1663-ból. Ebben olvasható, hogyan dicséri a pécsi barackokat, amelyekhez hasonlót nem kóstolt az egész – Magyarországtól egészen Perzsiáig terjedő – török birodalomban Az utazó földi paradicsomnak írta le a várost, Irem kertjéhez hasonlítva, amely a dúsgazdag Irem szultán mesebeli szép kertje volt az akkori Arábiában.

A barack eredeti hazája Kína északi és középső területei, ahonnan a selyemúton hozták el először Perzsiába, majd a török birodalomba, ahonnan hozzánk is megérkezett.

A pécsi piacokon körbenézve most óriási kínálat van a különféle barackokból, de érdemes pécsit keresni a termelőknél, amely sajnos elvész a kereskedők import, kevésbé ízes barackjai között.

Nyersen, süteménybe, befőttnek és lekvárnak – ez a négy módszer, ahogy a pécsiek leginkább fogyasztják a barackot, de ezen kívül számtalan felhasználási lehetősége van még, itt van néhány remek nyári recept!

Nyárson sült barack, sajt, kenyér

Serpenyős karaj, sült barack