Ellák

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vigyázat: Ezek a legveszélyesebb zebrák Pécsen!

Hiába a biztonságos átkelést hivatott szolgálni, sajnálatos módon a zebrák egy részén nagyon résen kell lenni, hogy az embert ne érje baleset. Hogy miért van ez? Mitől lesz veszélyes egy gyalogátkelő és melyek azok a zebrák Pécsen, melyeken minden egyes átkelés maga a pokol? Utánajártunk a veszélyes pécsi zebráknak és elbeszélgettünk Katona Ágnes gépjárművezető szakoktatóval.

Hirdetés

Tankönyv szerint a gyalogátkelőhelyek a gyalogosok biztonságos úttesten való átkelésükért szolgálnak. Gyerekként elsők között tanítják meg a helyes használatát nekünk gondoskodó szüleink. A KRESZ is rengeteget foglalkozik vele, viszont mindezek ellenére még is rendszeresen történik több súlyos, akár halálos baleset is az említett útszakaszokon. A pécsi zebrák egy része veszélyes, ezzel kevesen is vitatkoznának, de hogy mitől lesz egy zebra veszélyes? Mindenképp soktényezős problémáról van szó, ami túlmutat azokon a kliséken, hogy a gyalogos túl figyelmetlen vagy hogy a sofőrök lecsalogatják az útra a bizonytalan járókelőket.

A három fő probléma, avagy ezek a zebrák veszélyesek lehetnek

Az egyik ilyen kategória a nagyon széles, több sávos úttesten elfekvő hosszú zebrák. A fő probléma ez esetben, hogy a zebra két végén levő járdák kiesnek a sofőrök látásából és későn észlelik a gyalogosokat. Tudatosan kell körülnéznünk autóban ülve ezek előtt a zebrák előtt, mert ha nem kapcsolunk időben, könnyedén megtörténhet a baj.

A másik nagyon veszélyes zebra típus, aminek valamelyik végét tereptárgyak, bokrok, fák vagy parkoló autók miatt nem láthatóak be, ezáltal rendszeresen kitakarják az áthaladni kívánó gyalogost.

A harmadik zebra típus, amire érdemes odafigyelni – pedig az ember nem is számítana rá – az a körforgalmak kijáratánál lévő zebrák. A fő ludas ebben az esetben a járművek „A” oszlopa, ami kanyarodás esetén nagy holtteret képes csinálni a sofőrnek, ezzel teljesen kitakarva a vétlen gyalogost. Autósként mindig érdemes előre kalkulálni ezekkel a nehézségekkel és tudatosan kell keresnünk ilyen esetekben az áthaladó gyalogosokat – mondta el lapunknak Katona Ágnes.

De nem csak a sofőröké a felelősség, gyalogosként is figyelnünk kell!

Összegyűjtöttünk pár olyan zebrát, amik a szerencsétlen kialakításuk és elhelyezkedésük miatt fokozott figyelmet kíván meg a biztonságos átkeléshez:

Lánc utcai négyes

A pécsiek számára nem igen kell bemutatni a Lánc utca, a Búza tér és a Harangöntő utca kereszteződését. A fő veszélyforrás, hogy a buszöblöket nem beleszámítva, egy négysávos, rendkívül forgalmas útszakaszról van szó. Nincs lámpa, ami szabályozná az ottani gyalogos közlekedést, hosszú a zebra maga, így könnyedén a sofőrök perifériájába eshetnek az útszélén álló gyalogosok.

A másik nagy veszélyforrása ennek a zebrának, hogy gyakran elmennek az autósok egymás mellett, amelyet amúgy a KRESZ kiemelten tilt. Sosem szabad elhaladni egy zebra előtt álló autó mellett, ugyanis az éppen várakozó autó könnyedén kitakarhatja az gyalogost.

Ezen a zebrán gyakran történik baleset, tavaly egy idős hölgyet ütöttek el, aki belehalt sérüléseibe.

Hungária út, az Uránia előtt

Első ránézésre nem tűnne veszélyesnek az Uránia mozi előtti gyalogosátkelő, de az ott parkoló autók és néha kihelyezett kukák könnyedén kitakarják az átkelni szándékozó gyalogosokat.

Jókai suli és a Kaffka Margit sarka

A Jókai úti általános iskola előtti, a Kaffka Margit utcával összekötő zebra előtt ugyan van egy fekvőrendőr, de itt is a parkoló autók és elhelyezett kukák könnyedén kitakarhatják az átkelőket, ha fentről közelítünk, a 6-os út felől.

A Maléter Pál út

Kétszer egysávos út ugyan, de van pár zebra, amik a buszmegállók kialakítása miatt meg lettek hosszabbítva. Ezzel az a baj, hogy kanyarodás közben a sofőröknek kiesnek a látómezejükből az áthaladó gyalogosok. Sajnos gyakorta vannak baleset-közeli esetek a környéken, illetve ezen a szakaszon történ 2008-ban egy szörnyű baleset, amely során egy babakocsit toló nagymamát gázoltak el. Mind a ketten életüket vesztették a sérüléseikben.

A POTE előtt sem mindig tiszta az út

A Szigeti úton haladva az egyetem előtt van egy nagyobb kereszteződés, ami összeköti őt a Honvéd utcával. Nagyon forgalmas helyről van szó és a Honvéd utcába kanyarodva bal kéz felől kitakarhatják a zebra előtt vagy éppen rajta áthaladó gyalogosokat.

Az Ifjúság út eleje, a veszélyes ipszilon

Érdekes mindenképp ez a kereszteződés, három út találkozik egy csomópontban, így mondhatni, hogy kifejezetten forgalmas helyről van szó. Egyrészt egy kissé kanyaros-leejtős útról van szó, az Alkotmány utca felől haladva az egyetem irányában az Ifjúság út elején található egy zebra. Lentről-felfelé haladva az álló forgalom gyakran kitakarhatja az éppen átkelő gyalogosokat, ezért nagyon óvatosan kell dugók és egyéb torlódások idején megközelíteni ezt a zebrát.

A pécsieket is megkérdeztük, hogy melyek a legveszélyesebb zebrák:

Hirdetés

Előző sztori

10 tévhit a pécsi rádiózásról

Következő sztori

Helyenként alakul ki zápor, zivatar

Legutóbbiak innen: Videó