Címlap Kultúra A komolyzene ...

A komolyzene szerelmeseinek igazi csemegével készül a Pannon Filharmonikusok

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hazánk két, mára már megkerülhetetlenné vált és rendkívüli tehetségű fiatal muzsikusa debütál  Pécsen az „Újratervezés” fantázianevű koncerten a Kodály Központban. A karmester Rajna Martin, mellette pedig Ránki Fülöp, zongoraművész fog színpadra lépni a Pannon Filharmonikusokkal. A csupán 25 éves fiatal művészek Junior Prima díjazottak és koruk ellenére már most igen komoly nevet szereztek maguknak a komolyzenei élet világában.

Az ifjú dirigens, Rajna Martin

A bachelor diplomás fiatal karmester 1995-ben született Dunaújvárosban. Junior Prima díját diplomájának megszerzésének évében nyerte el, 2018-ban. A karmester-generáció egyik legkiemelkedőbb egyéniségének tartják és eddigi pályafutása alatt több helyen és országban is zenekarok élén vezényelt. Élete első bérletes hangversenyét 23 évesen vezette le asszisztens karmesterként a Győri Filharmonikus Zenekarban.

Motivációjának alapja a hitelesség, ugyanis minden alkalommal arra törekszik, hogy a művek a leghitelesebben legyenek előadva, miközben közötte és a zenekar között a legnagyobb harmónia alakul ki.

Jelentős és régi motoros művészeknek is több alkalommal dirigált külföldi rendezvényeken, gyakori karmestere más fiatal művészek diplomahangversenyeinek, és számos fiatal zeneszerző művét mutatta már be a Zeneakadémián. Zenei ízlése többek között Carlos Kleiber, Rados Ferenc, Kocsis Zoltán és Ránki Dezső felvételei révén formálódott, de éppúgy hatása alatt van olyan régi nagy muzsikusok művészetének, mint Willem Mengelberg, Sergiu Celibidache, vagy Széll György.

Martin most először fog fellépni Pécsen, mindezek mellett kivételesnek tartja a Pannon Filharmonikusok szakmaiságát és úgy gondolja, hogy remek lesz a közös munka.

„A lelkesedésük és igényes munkájuk rettentő lelkesítően hat rám.”

– mondta el Rajna Martin.

A járványt illetően, a koronavírus első hulláma után Martin és zenész társai igyekeztek minél előbb visszatérni a szakmájuk világába. A fiatal dirigens egy kicsit tart a második hullám és az általa bekövetkezhető újabb zárlattól, ugyanis rengeteg olyan szabadúszó zenész kollégája van, akik a koncertezésből élnek. Egy újabb zárlat viszont nagyon megnehezítheti ezeknek a zenészeknek az egzisztenciális létét.

A billentyű virtuóz Ránki Fülöp

A kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész, Ránki Dezső fia, Fülöp Budapesten született 1995-ben. Apja nyomdokaiba lépve belőle is zongoraművész lett, méghozzá korosztályának egyik legtehetségesebbike. 2016-ban szerezte meg Junior Prima díját, a rá következendő évben pedig a Cziffra Fesztivál Tehetség-díját. Az ezt követő évben, 2018-ban pedig – elég komoly hazai és nemzetközi megmérettetéssel a háta mögött megszerezte mesterdiplomáját. Fülöp a mesterdiploma koncertjére Rajnai Martint kérte fel vezényelni, ami egy Liszt Ferenc versenymű volt. Visszatérő zongoraművész vendége hazánk zenekarainak és emellett a világ számos országában fellépett már.

Fellép hazánk legfontosabb koncerttermeiben, de Róma, Bécs, Porto, Isztambul, illetve franciaországi és japán zongorafesztiválok közönsége előtt is kivívta a közönség és a szakma elismerését.

Fiatalságát nem érzi hátránynak szakmájukban, ellenkezőleg – szerinte kifejezetten keresettek a fiatal zenei művészek.

A két ifjú zeneművész, Martin és Fülöp rendszeresen koncertezik együtt. Kivételes összhang van a két barát között, közös értelmezést kialakítva szólaltatnak meg olyan versenyműveket, mint Mozart, Beethoven, Liszt és Bartók egyes zongoraversenyei.

Fülöppel a közös munka mindig egyfajta közös gondolkodás is egyben, amolyan együtt tanulás a művek szempontjából. Kivételesnek tartom a vele végzett közös munkát és mindig nagy örömmel tölt el, ha együtt dolgozhatunk. Generációjának egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb reménysége

– mondta el a fiatal karmester barátjáról.

A pécsi debütálás, avagy az Újratervezés

Bartók Béla (Táncszvit), Liszt Ferenc (Esz-dúr) és Ludwig van Beethoven (III. Eroica szimfónia) mesterművei szólalnak meg szeptember 4-én a Kodály Központban. Rajna Martin elmondta, hogy kifejezetten várja a pénteki fellépést, ugyanis a három nagyszabású mű – zsenialitásuk mellett az aktualitásuk miatt is fontos szerepet játszanak. Nem csupán történelmileg, hanem aktuális világhelyzetekre is reflektálnak hangulatukban ezek a művek – mondta el Martin.

Ránki Fülöp Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyével szeretné szólistaként elkápráztatni a közönséget.