Címlap Zene Kezdődik a bl...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ismét a baranyai Abaliget ad otthont a Magyar Bluegrass Zenei Egyesület (HuBMA) húszéves jubileumát ünneplő nemzetközi fesztiváljának, amely péntektől három napon át a műfaj neves nemzetközi és hazai előadóival várja a közönséget.

A 25 programot felvonultató Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivál látogatása az esemény támogatóinak, a fellépő zenészeknek és a szervező, lebonyolító önkénteseknek köszönhetően ingyenes.

A bluegrass egy, az Egyesült Államokban kialakult, akusztikus zenei stílus. Az irányzat elnevezését a (kentucky) bluegrass, azaz a – Magyarországon is őshonos – réti perje vagy kékfű néven ismert növény adta. A fesztivált szervező Magyar Bluegrass Zenei Egyesület hangsúlyozta: céljuk, hogy a Magyarországon még mindig kevéssé ismert műfajt egyre jobban megismertesse és megszerettesse a közönséggel.

Az idei fesztivál első napján a Nightingale mellett a szintén helyi illetőségű Pannongrass, továbbá a Miskolci Bluegrass Band Family, az Önként és Dalolva Társulat, illetve a fesztiválra hosszú idő után visszatérő Revival Band lép színpadra, de a közönség megismerheti az autentikus cigány népzenét játszó Lásho Lecsó csapatát is, majd a program az Iszkába zenekar magyar népzenei műsorával zárul.

A szervezők kiemelték, hogy a fesztivál húsz esztendős fennállása során első ízben a „hazai akusztikus blues koronázatlan királya”, VasZoli is színpadra lép szombaton, de ekkor lesz hallható többek között a rendezvény két visszatérő vendége, a Hungarikum Együttes és a Folton Folk is.

Fellép a brit Montana Blue, az osztrák Poa Pratensis Bluegrass Band, bemutatkozik továbbá a pécsi Tarnai Acoustic Recept Nélkül nevű új projektje. Ismét hallható lesz Szőke Tamás fingerstyle gitáros – ezúttal Nagy Gergely gitáros vendégjátékával kiegészülő – produkciója is.
Vasárnap az est sztárvendége az osztrák The Gallows Fellows lesz, fellép továbbá a budapesti Nojata String Band, de Pécsről és környékéről is több produkció képviselteti magát, így a Kentucky Harmony, a Walking Grass, az M6 Country Band, valamint a Boss-Tone Trió.
Szólókoncertet ad a fesztivál „közönségkedvence”, Berta Zsolt szépíró-dalszerző, és visszatér az abaligeti színpadra a népes és vidám Seamróg Tatai Ír Zenekar is – közölték a szervezők.

Idén először képzőművészeti kísérőprogram is helyet kapott a rendezvényen: Szarka Bence, a Budapest Bábszínház díszletfestője, díszlettervezője kisplasztikai alkotásait felvonultató tárlata szombaton 14 órakor nyílik meg az abaligeti faluházban. Nagy múltra tekint vissza ezzel szemben a Hungarikum együttes templomi szolgálata a vasárnapi igeliturgián, az abaligeti Bűnbánó Szent Mária Magdolna katolikus templomban.

A rendezvény egyik különlegessége az esténként, a hivatalos program végeztével kezdődő hagyományos bluegrass jam, amelybe bármilyen akusztikus hangszerrel érkező zenész beszállhat.