Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két másodperc alatt egy nagyobb úszómedencét is képes lenne feltölteni az a vízátemelő rendszer, amit a Dráva mellett építettek. Feladata azonban ennél jóval fontosabb: 600 négyzetkilométeren teríti szét a feleslegessé vált vizet Baranya déli részén. Ehhez hasonló víz visszatartási projekt Közép-Európában sem létesült még – mondták a csütörtöki bejáráson. 13 milliárd forintot költöttek rá.

Ez az a vízátemelő, ami ellátja majd az Ormánság földjeit vízzel

26,5 kilométer hosszú az a főcsatorna, ami aztán több árkot képes feltölteni vízzel az Ormánságban

– Magyarországon példa nélküli ez a műtárgy, de ami még fontosabb, hogy a mostani éghajlatváltozás miatt felülmúlhatatlan jelentőséggel is bír – hangsúlyozta Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője a vízátemelő rendszer bejárása előtt.

A szakemberek szerint az elmúlt 50-60 évben teljesen eltűnt a korábban kiépített és méltán híres mederrendszer erről a vidékről. Többen beszántották, hordalékkal telt fel vagy épp benőtte az erdő. Ennek következtében az aszályos időszakban a földeken hatalmas volt a szárazság, nem volt honnan pótolni a vizet.

– Most, ezzel a hatalmas vízátemelővel, valamint az árokrendszer kiépítésével képes lesz újjáéledni a vidék. Ez nemcsak a mezőgazdaságban, hanem az állat- és növényvilágban is jelentős változást eredményezhet – szögezte le Nádasi Tamás, a kivitelezésért felelős cég vezetője.

Több, kisebb átemelő is segíti a víz haladását

A program indulását és fejlesztéseit a 2010-ben megalakult polgári kormány tette lehetővé – hangsúlyozta Őri László. A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy nemcsak ez a beruházás, hanem a többi fejlesztés is mutatja a kormány célját. „Ismét legyen érdemes vidéken élni és a vidéki élet ne jelentsen rosszabb életminőséget, mint a városi a nagyvárosi élet” – tette hozzá Őri László.

Egy vízzel teli árok az Ormánságban

Az Ős-Dráva program teljes költségvetése egyébként több mint 25 milliárd forint.