Kornél, Soma

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új kullancsfaj ütheti fel a fejét Pécsen!

/

Hirdetés

Az elmúlt bő 34 évben nem voltak kemény telek itthon. Azóta a kullancsszezon egész évben állandó, a tavaszi-nyári nagyrajzást követi az őszi kisrajzás, a telek pedig már meg se kottyannak a kellemetlen kullancsoknak. Nem túlzás kimondani, hogy az év 365 napján velünk vannak, és ezért érdemes komolyan is kezelnünk őket. Ebben a témában beszélgettünk el Kapiller Zoltánnal, a Magyar Kullancsszövetség elnökével.

Ma Magyarországon 42 féle különböző kullancs ismert, ebből nagyjából egy tucat, ami veszélyes lehet az emberre és a háziállatainkra nézve. A kullancspopuláció fele fertőző és különböző kórokozókat terjeszthet. A fertőzőképes kullancsok 95 százaléka Lyme-kór terjedése miatt felelősek, nem beszélve még a Q-lázról, a Kullancs-encephalitisról, de még úgy egy tucat fertőző betegséget terjesztenek.

Minden évben számolni kell egy új kullancsfaj vagy egy új kullancsfaj által terjesztett fertőzésnek a megjelenésével.

A vándormadarak vonulása során, illetve a kereskedelmi forgalom révén is megjelenhetnek az új kullancsfajok és nem utolsó sorban a menekültek is tudtuk nélkül magukon hordozhatják az itthon nem ismert fajok valamelyikét. – mondta Kapiller Zoltán.

A szakember szerint háromféle módon védekezhetünk a kellemetlen vérszívók ellen:

  1. Mielőtt belevetnénk magunkat a természet lágy ölébe, mindenképpen fújjuk le magunkat és szeretteinket kullancsriasztó készítménnyel.
  2. Úgy egy-másfél óránként tartsunk kullancsvizitet az erdei séták alatt, ugyanis ilyenkor még jó eséllyel a bőrbefúródás előtt leszerelhetjük ezeket a kellemetlen állatokat.
  3. Mindenképpen legyen az embernél kullancseltávolító kanál. Ez a műanyag kanál bármelyik patikából beszerezhető. Jelenleg ez az egyetlen olyan eszköz ma, amivel biztonságosan, fertőzésveszély mentesen eltávolítható a kullancs a bőrbefúródás után.

Tilos körömmel vagy csipesszel megragadni a kullancsot, szorítás vagy fojtogatás hatására (ha addig még nem tette az állat) fertőző nyálat köphet a megcsípett áldozatba.

Ha egy erdei túra vagy akár a hétvégi kertészkedés után kullancsot találunk magunkon, akkor az előbb említett kanál segítségével, a használati utasítást követve távolítsuk el az állatot a bőrből. Ezt követve jegyezzük fel a csípés pontos dátumát és a testrészt, ahol történt a baleset. Ha az elkövetkezendő napokban vagy akár hónapokkal később rejtélyes módon láz tör az emberre, érdemes azonnal orvoshoz fordulnia. A pontos adatokat ismerve az orvos könnyebben fog tudni helyes diagnózist felállítani a beteg számára.

Nincsenek pontos és egyértelmű tünetei a kullancscsípésnek, ugyanis teljesen egyén és szervezetfüggő, hogy kire hogyan hatnak a csípések.

Védőoltás a kullancscsípésre nincs, csupán az állat által terjesztett Kullancs-encephalitis vírus ellen, illetve csak a kutyák számára elérhető Lyme-kór elleni vakcina létezik jelenleg.

Kapiller Zoltán hangsúlyozta, hogy senki se féljen a természetbe járni a kullancsok miatt, a védekezési pontokat betartva könnyedén elkerülhetjük a bajt.

Hirdetés

Előző sztori

Varga Judit: júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend

Következő sztori

Goldmann Tamás: Zsidónak lenni szexi is lehet

Legutóbbiak innen: Egészség