Címlap Egészség Újabb veszély...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi tájékoztatása szerint a múlt évben emelkedett a Lyme-kóros esetek előfordulása. Október közepéig csaknem 18 százalékkal több fertőzöttet regisztráltak, mint 2021 azonos időszakában.

A májustól augusztusig tartó időszakban fordul elő Magyarországon a legtöbb Lyme-kór és kullancsencephalitis – vagyis a vírusos agyvelőgyulladás – fertőzés.

Tavaly január elejétől a 42. hétig 1491 betegről érkezett jelentés, míg 2021 azonos időszakában 1267-ről. Az NNK adatai szerint a 2022-es adat még a 2016-2020-as medián értékét (1312) is meghaladta – összegzett a Pénzcentrum.

A lap szerint a kullancsencephalitiszes esetek száma 79 volt, 25 százalékkal több, mint 2021-ben ebben az időszakban, viszont a 2016-2020-as évek mediánjánál alacsonyabb. A friss adatok szerint tavaly jelentősen nőtt a kullancsok által terjesztett betegségekkel fertőzöttek száma Magyarországon, ezért 2023-ban is fokozott óvatosság szükséges a nyaralóktól, kirándulóktól, erdős területen élőktől.

Most kezdődik a kullancsszezon, hiszen az apró vérszívók főként áprilistól júliusig, majd szeptembertől novemberig a legaktívabbak, a nyári melegben jórészt meghúzódnak a nedves aljnövényzetben Főként a tavaszi, illetve az őszi időszakban találkozunk kullancscsípés okozta bőrtünetekkel és fertőzésekkel. Mivel a kullancsok hordozhatják a Lyme-kórt vagy a kullancsencephalitist, így nagyon fontos a megelőzés. Utóbbi betegségre védőoltást is lehet kérni.